@Mark24
Ja się nie dziwę, że cię to wkurza, ale wiesz odpowiedzialność zbiorowa bo cię paru typków od zmywaków wyzywa to coś nie halo.
Zarówno ludzie którzy żyją w swoim kraju jak i ci którzy zostali kretynami nie są ze względu na to gdzie żyją. Jeszcze nie widziałem, żeby miejsce zamieszkania i pracy robiło z kogoś kretyna. Inteligenty, głupi, mądry, bufon albo jakikolwiek inny może żyć zarówno w Burundi, Polsce, UK czy gdziekolwiek indziej.
No, ale dość już oczywistości, teraz coś innego ;p
Nie wiem może się nie znam, ale chyba te statystyki, które podałeś odnosiły się do udziału procentowego iOS wśród ogółu urządzeń mobilnych korzystających z tego systemu. Czyli po prostu pewnie smartfonów i tabletów.
Zaznaczyłeś, że Android będzie miał przewagę wśród smartfonów prędzej czy później, bo oferuje olbrzymią gamę produktów w każdym przedziale cenowym, a Apple (wyłączając rynek używek) oferuje tylko produkty w albo wysokiej półce cenowej (najnowszy iPad, najnowszy iPhone, etc) i wyższych partiach średniej półki cenowej (poprzednia generacja tych urządzeń).
Biorąc pod uwagę, że nie ma w innych kwestiach miażdżącej przewagi na rynku smartfonów, np. w ilości aplikacji, możliwościach sprzętowych,itd to jest to imho poprawna analiza.
Ma sporą przewagę na rynku tabletów to też jest prawa afaik. To też się może zmienić (choć nie musi), bo trafiają na rynek coraz lepsze urządzenia konkurencji też na każdym pułapie cenowym.
Nie mam danych z UK, ale na rynku samych smartfonów bez tabletów w takim USA. % przedstawiają się następująco: 34% iOS, 51% Android.
http://www.purepc.pl/urzadzenia_mobilne ... dnoczonychza Nexon / Nielsen (nie chcę mi się źródła do oryginału szukać).
Zarówno moje dane jak i twoje raczej nie odnoszą się do penetracji % ogółu populacji w danych krajach tylko % udziału wśród ludzi mających smartony lub smartfony i tablety.
Teraz by trzeba znaleźć dane jaki % ludzi w USA albo UK ma smartfony lub / i tablety.
Pewnie spory, ale raczej nie 100% ani nawet 90%. W Polsce ten % też na pewno byłby dużo mniejszy.
Trzeba pamiętać, że normalne komórki mimo, że odchodzą w niebyt to jeszcze isntieją i są sprzedawane i to nie tylko w krajach 3 świata, choć im biedniejszy kraj tym pewnie dłużej się będą trzymać.
Tablet to urządzenie na pewno posiadane przez mniejszy % osób niż % osób mających smartfony.
Także dlatego ani iOS ani Android raczej nie mogą być w posiadaniu połowy ludności
No i ostatnia rzecz. Jest jasnym jak słońce, że zarówno iOS jak i Android są systemami totalnie mainstreamowymi. Stoją za nimi kolosy jedne z najwięcej wartych korporacji w ogóle nie tylko w branży elektronicznej. Apple i Google, a wspiera jeszcze parę innych.
Niszowym systemem-produktem to jest zdychający Symbian, jeszcze Baidu Samsunga czy powoli schodzi do niszy BlackBerry oraz bardziej egzotyczne systemy.