Słuchajcie, bo widzę że chyba trzeba Wam wystosować posta
Jeżeli chcecie słuchawki do grania w gry, to pierwsza rzecz na jaką musicie zwrócić uwagę to wygoda. Dźwięk jest mało ważny, ważne żebyście mieli wygodę. Więc takie słuchawki za 500 stów do Call of Duty - to trzeba mieć z garnkiem żeby kupić. Maksymalna kwota zwykłych słuchawek jaką bym wydał to 200PLN. Na takich za 200 usłyszysz kroki w CoD kolesia i na takich za 500 to samo usłyszysz.
Co innego jeżeli mają to być słuchawki 5.1. Tutaj już się pole trochę powiększa. Ważne jest nie tylko wygodne użytkowanie, ale też dźwięk. Żaden z komputerów nie jest w stanie zrobić porządnego efektu dźwiękowego w systemie Dolby/DTS od typowego dekodera sprzętowego (czyt. amplituner). Do tego dochodzi jeszcze kwestia 1% gier w systemie Dolby, reszta to pic na wodę fotomontaż który Wam robi stereo rozdzielając na 6 głośników. Także podsumowując:
- słuchawki dla gracza max 200PLN
- słuchawki 5.1 do kina domowego to cene 3 krotnie większa. Na gówienkach Creative'a 5.1 za 250PLN możemy dłubać w nosie.
P.S
Miałem wczoraj na uszach sennheiser HD 600 za cenę 800PLN, które odtwarzają częstotliwości delfinów (teoretycznie). Podlączyłem po nich Creative'a za 160PLN i wiecie jaka była różnica? Creative był cichszy, nic poza tym.............. no może lepszy bass był, ale w grach nie ma to kompletnie znaczenia!
Słuchawki 5.1 to jest dopiero temat rzeka, zwykłe badziewia go grania to idź i kup te które Ci lepiej leżą.
P.S2
Czy zna ktoś sklep w Poznaniu, który oferuje odsłuch na słuchawkach 5.1? Byłem dzisiaj w Media Expert i ten sklep to żenua, nawet nie chcieli mi ściągnąć 3 modeli żebym mógł wypróbować, bo trzeba by było je otworzyć....