Mam identyczną kartę, chłodzenie w porównaniu do konkurencji dali słabe, bo ani heat-pipe nie ma ani to gabarytowo nie zachwyca.
Napięcie obniżałem żeby zbić temp i tak chodzi na default a skoro może zjadać jeszcze mniej papu to korzystam z tego. :]
Zainstaluj sobie
msi afterburner i pobaw się napięciem, u mnie stabilnie chodzi na 1,050 (z domyślnych 1,125), różnica była ok 5-6 stopni.
Jak ustawisz daj na dole ptaszka "apply overclocking at system startup", w
settings ustaw, żeby programik startował z windowsem i będzie tak na stałe.
Można też edytować bios i ustawić to napięcie ręcznie, ale to już wymaga zabawy w edytorach, flashowanie spod dos'a itp.
Te 70 stopni to gdzie masz w grach? Odpal sobie ten programik i wtedy zobacz :]
http://www.ozone3d.net/benchmarks/fur/
Btw ja zdjąłem u siebie ten plastikowy
shroud z radiatora, ładnie podnosi temp. a bez niego wiatraczek nie wchodzi już na jakieś kurewskie obroty.
Tylko, ze musisz całkowicie zdemontować chłodzenie, żeby dostać się do śrubek umiejscowionych od spodu radiatora. Trochę zabawy, ale warto.
Patrzyłem na jakieś alternatywne chłodzenia i w sumie dupa zbita, jedynie accelero l2 pro na to wchodzi, ale to jest konstrukcja rodem z boxowych coolerów od procków, także nie warte uwagi.
Wygooglowałem też, że niby accelero s1 albo s2 wchodzi akurat na ten model, bo w przeciwieństwie do referencyjnych 5770 (pcb od asusa to nie referent) tutaj nie ma 2xdvi ustawionych w poziomie, ale jakoś nie chce mi się inwestować kolejnych $ w tą kartę. Na dniach kończę modyfikację obudowy (wrzucam 2x120mm na bok) to powinno być chłodniej. :]