lamoon napisał(a):
Ja uważam, że nie ma co porównywać konsola vs PC. W dzisiejszych czasach nie da się jednoznacznie określić, na czym chciałoby się grać.
Jeżeli wszystkie gry byłyby robione na wszystkie platformy to z pewnością wybrałbym konsolę do grania. Dla samej wygody chociażby (kanapa, pad w łapie, duży tv itd.), ale tak nie jest. I na ten moment więcej tytułów, które mnie osobiście interesują, wychodzi na PC i ewentualnie na konsolę. Dlatego wybieram PC do grania. I nie ma to nic wspólnego z tym, że mnie nie stać na kupno konsoli czy coś.
Jak ktoś ładnie wcześniej napisał, wszystko rozbija się o to, w co lubisz grać. Jeżeli miałbym tak logicznie spojrzeć na gry, w które zamierzam grać w przyszłości (albo gram, lub grałem wcześniej) to chyba żadna nie ma (i nie zapowiada się, żeby miała) wersji konsolowej. No może poza dodatkiem do D3. Ale i tak wiadomo, że pierwsza będzie wersja na pieca.
Ale pc mozesz sobie podlaczyc do tv bez problemu i grac na padzie, Polski naczelny oredownik grania na padzie (zaraz po Marku) - Adrian Chmielarz - kiedys powiedzial, ze gra praktycznie tylko na pc bo ma gry w fullhd na tv. Serio to jest jeden kabel pociagniety do tv, moj kumpel ma podlaczony komp do tv i to nie jest problem. Aczkolwiek wykorzystywane jest to nie do grania a ogladania yt po pijaku ;p
Oyciec juz ladnie dal hinta czemu rynek tak wyglada a nie inaczej - popularnosc konsol na zach vs 3swiat. Jak przyslowiowy Kowalski w USA ma do wyboru konsole za 400$ i pc za ~1500$ + gry w tej samej cenie na obie platformy, to bierze konsole. Taki sam Kowalski w kraju 3 swiata ma do wyboru konsole(o ile w ogole jest w sprzedazy) w cenie 1100$ (helou Argentyna) i pc za ~1500$, do tego gry na konsole sa o wiele drozsze od pc, to bierze pc. Pomijajac juz fakt, ze w Usa taki Kowalski idzie do marketu po mleko a tam go atakuja reklamy konsol z kazdej strony, czego w krajach 3swiata nie ma. W pl za gry na konsole placimy wiecej niz w uk/usa, a co dopiero zadupia gdzie sony/ms dopiero co wchodzi na rynek, im mniejszy rynek tym wyzsze ceny.
Do tego mamy obecnie boom f2p na pc, ktory dopiero wchodzi na konsole.
Podsumowujac: Cena czyni cuda.
btw. Na yt kiedys trafilem na letsplayerowca z usa (recka witchera2 - xbox360), ktory ma ps3/xboxa360/maca a nie ma kompa ktory uciagnalby witchera1(mac nie daje rady). Tak wiem, wyjatek od reguly.