Poziomka, korzystam tylko z podstawki ArcSwing2. Oferuje ona pelna regulacje ustawienia ekranu. Podstawka jest obrotowa, mozna rowniez dowolnie ustawic nachylenie oraz wysokosc ekranu - nic wiecej nie potrzeba. O pozostalych sie nie wypowiem, bo nie mialem przyjemnosci sie pobawic. To chyba glownie estetyka - chociaz poczytaj w opisie na
www.eizo.pl albo
www.eizo.com .
Podstawki raczej juz nie zmienisz, bo chyba nie sprzedaja samych podstawek. Z tego co widze u dystrybutora, to mozna jedynie ramie z przegubami zakupic, albo mocowanie do sciany. Takze od razu bierz podstawke docelowa.
RufeN, kazdy monitor LCD da rade wyswietlac ekran w mniejszej rozdzielczosci, ale obraz staje sie nieostry, rozmyty. Wynika to z prostego faktu, ze nie da sie rozciagnac 1024 czy tez 1152 puntkow na 1280 bez koniecznosci powtarzania niektorych pixeli. Obraz moze byc ostry dopiero przy 2 razy mniejszej rozdzielczosci 640x512 (dosc niestandardowa). Zwroc uwage tez, ze 1280x1024 to sa proporcje 5:4, a 1024x768 to 4:3. O ile ogladasz animacje, film, badz szybka gre to da sie przezyc, ale przy ogladaniu tekstow itp. jest tragicznie.
Czasami mozesz sie ratowac czarnymi paskami dookola ekranu. Uruchamiasz cos w mniejszej rozdzielczosci, wykorzystujac niepelna powierzchnie ekranu. Najczesciej robione jest to przez monitor (panoramiczne albo dobre monitory, chociaz ja w moim nie mam takiej opcji), czasami mozna wymusic to z poziomu aplikacji. Ja bym raczej nie skusil sie na takie rozwiazanie na stale.