tczewiak napisał(a):
Lepiej = bardziej opłacalne
![;)](./images/smilies/icon_wink.gif)
Kupiłem serię K z założeniem, że będzie to po prostu wytrzymalszy sprzęt. Różnica w cenie pomiędzy K, a nie-K jest niewielka (60zł) więc po co na tym akurat oszczędzać?
I w obecnej sytuacji możliwe, że zamiast wymieniać sprzęt na nowy to dokupię tylko GPU, a podkręcę obecnego procka i kolejny rok-dwa pociągnie.
Pytanie dotyczyło tego, czy 3570k nie będzie bottleneckiem dla gtx970?
Z wyciszaniem to wiem, że ciężko to opisać na forum. Każdy ma inną tolerancję na hałas i ciężko chociażby samemu stwierdzić co obecnie najbardziej wkurza. Wydaje mi się, że chłodzenie na procku wyje najgłośniej. Według specki powinno zaś mieć 21dB.
Patrząc na chłodzenia wodne to mają 30dB więc coś jest chyba nie tak z obecnymi wiatrakami - albo wpadają w jakiś rezonans, albo wyją głośniej niż podano w specyfikacji. Mi ciężko określić na "ucho" ile decybeli wydają. Wydaje mi się też, że konstrukcja płyuty głównej sprawia, iż ciepło z karty graficznej jest blisko procka i może dlatego mobo reguluje, aby wiatraki chodziły ciągle na maksymalnych obrotach?
Jest jeszcze róznica w cenie płyty. Między czipsetem H a K to ze 150-200 zl (lub więcej w przypadku "wypasionej" plyty) o ile dobrze pamiętam.
Procek z K albo bez K to ten sam kawałek krzemu. Po prostu jeden ma zablokowany mnożnik, a drugi nie i taka to różnica. Zresztą nie podkręcając to nie bardzo jest jak procka ubić w desktopie.
Co do hałasu. Musisz po prostu wybrać dobry wiatrak, kupic i zamontować. Inaczej nie sprawdzisz czy to już wystarczy czy nie.
Co do dB, to jest jeszcze kwestia hmm 'jakości' dźwięku. Różne wiatraki produkują dźwięk o różnej charakterystyce. Wysokie dźwięki słyszysz bardziej i bardziej denerwują przy takich samych decybelach, itp