mmorpg.pl

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 61 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość

PostNapisane: 22 paź 2011, 16:16 
znowu temat ps3 vs x klocek zamiast pomoc zainteresowanemu ;p

**

PostNapisane: 22 paź 2011, 16:19 
"Ale Kabraxis, i tak Cię nikt nie słucha. Idź do PoE."

No ty to zwlaszcza nie sluchasz misiu. Czuje sie tak ignorowany ze ojej!
Wroc do Diablo jarac sie Leap Slamowaniem barbarianem przy twoim zajebstym wzmacniaczu 200W YAMAHA ! :) Fotki moglbys tez jakies wrzucic.

"znowu temat ps3 vs x klocek zamiast pomoc zainteresowanemu ;p"

No ja staralem sie inaczej do tego podejsc bo na serio uwazam ze obie konsole sa "po jednych piniadzach" ale na tym forum sie nie da.

PostNapisane: 22 paź 2011, 16:28 
no tobie zadna gra sie nie podoba na konsolach poza mortalem.

ja mialem swiety fun z heavy rain, lbp, mgs, valkyria chronicles, teraz kz3, mag, dark souls, gran turismo.

ile grales na move? ile na kinect? ile grales w jakiekolwiek gry poza mortalem? czy tez wypowiadasz sie na podstawie filmikow i recenzji z 'netu'?

to, ze sie nie znasz widac od razu. nie potrafisz sie odniesc do gier, ktore odniosly sukces, sa grywalne i daja fun wiekszy niz 90% gier na pc.

i widzisz, skoro taki stary dziad jak ja, siedzi i przez 3h strzela do telewizora, to znaczy, ze cos w tym jest. ale najpierw trzeba sprobowac, a potem oceniac.

ty zawsze probujesz 'inaczej' podejsc do tematu. niestety wychodzi ci to jak 'zawsze' :)

**

PostNapisane: 22 paź 2011, 16:52 
O ja biedny nie nam sie, nie gralem i jeszcze raz sie nie znam. Jakbym mareczka czytal kurwa.

Nie interesuje mnie z czego miales fun, nie interesuje mnie tez ze uzwazasz ze gry na konsole daja wiekszy fun niz 90% gier na Pc bo ja moge napisac dokladnie odwrotnie. I w obu przypadkach byloby to bullshitem bo (o zgrozo!) gry na Pc sa w wiekszosci takie same jak na konsole.

Temat jest czym sie kierowac przy zakupie nowej konsoli bedac meganoobem wiec kurwa moze zostawmy juz mnie, ciebie i cale twoje rozrosniete do monsturalnych rozmiarow ego ktore wozisz z soba po wszytkich topicach.

Zrozum Mendol, rozmowa z kolesiem ktory potrafi jedynie napisac "nie znasz sie bo nie" i uwaze ze jak ON MA FUN to juz klekajcie narody i wogole wnukom opowiadac nie jest ani przyjemna ani konstruktywna. Wiec odpusc mi choc raz i nie odpisuj. Zauwaz ze ja nie pisze "do ciebie" - w dupie cie mam i twoje zjebane opinie.... de facto odpisuje tylko sprowokowany. Wiec skoncz - jestes meczacy ze swoim przypierdalaniem sie.

PostNapisane: 22 paź 2011, 16:56 
widzisz, problem polega na tym, ze dopoki sie nie 'wtraciles' dyskusja byla na poziomie i odnosila sie do pytania.
po czym stwierdziles, ze wpadniesz i napiszesz, ze ma czekac na kolejna odslone konsol. a co jak next geny tez nie spelnia twoich oczekiwan?
w przeciwienstwie do ciebie wymieniamy tytuly, w ktore gramy - tak zeby Poziomka mogl sobie poczytac/poogladac/porownac.
i oczywiscie, ze napisze, ze JA mam fun. bo innym moga sie te gry nie podobac. ale pisanie, ze na konsole w ogole nie ma fajnych gier jest troche w sumie podobne do ciebie.
a teraz ci odpuszczam i mozesz juz isc w pizdu :)

a wracajac do tematu.
po 3 czy 4 latach uzytkowania ps3 i x360.
x360 uzywam do 'piratow' i grania w gry, ktore wychodza na obydwie konsole. ale coraz rzadziej.
kinect wymaga spelnienia dosc specyficznych warunkow oswietleniowych i potrzebuje troche miejsca - musisz doczytac jak to wyglada.

ps3 - gram najczesciej i uzywam do multi. jest sporo gier, ktore sa naprawde ciekawe i dobre.
move ma ta zalete, ze nie potrzebuje duzo miejsca ani w przypadku czesci gier zadnego 'oswietlenia' (fpsy) - wystarczy, ze skalibrujesz i mozesz w ciemnosciach grac.

Ostatnio edytowano 22 paź 2011, 17:00 przez Mendol, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 22 paź 2011, 16:58 
3x 100% neutralne pytanie:

Kabra, dlaczego uważasz że X360 ma lepszy hardware? Sam nośnik Bluray, jeżeli konsole (ta generacja) będą wystarczająco długo, sprawi ze PS3 przegoni X360. Cell także, jest chyba jedynym bebechem który nie jest już przestarzały w konsolach tej generacji. A to, że się ciężko programuje? Spójrz na startowe tytuły na PS2 a potem na God of War II. Można jak się chce. Reszta to lenistwo devów.

Mendol, a Wii próbowałeś? Bo to jak jarasz się movem sprawia, że myśle że miałbyś mega fun z tej konsoli. A że za 300-400 zł idzie wyrwać, to jakiś mega wydatek to to nie jest...I CHYBA można nawet spiracić tak, że będzie dalej działała po necie. Ale tego nie wiem na 100%

Jakieś większe info o piraceniu PS3? Bo ja widocznie jestem w temacie 100 lat za murzynami, bo nie interesuje mnie piracenie ani Xkloca, ani PS3. A po prostu ciekawy jestem.

Teraz tak:

Multiplatformy były gdzieś tak do ostatniego roku, niezauważalnie lepsze na Xie. Jedyną grą która chodziła BEZNADZIEJNIE na PS3 a na X360 cud-miód była Bayonetta. A przynajmniej jedyną o której wiem.

Ostatnio multiplatformy są niezauważalnie lepsze na PS3 + dużo ma dodatkowy content (Joker w Batman Arkham Asylum jako grywalna postać, czy Kratos w Mortal Kombat)

Arcadówki i Gry na PS3 w większości można kupować na 5 osób.
Na Xboxa są "lewe" microsoft pointy - 6000 msp za 6 dych.
A więc texty o kosmicznej cenie arcadówek na X360/PS3 są nieprawdą ;)

Mendol - No właśnie boli mnie, że nie ma takiego exclusiva MEGA MEGA, co by sprawił że konsola by wygrywała wojnę konsol, praktycznie na tej jednej grze. Jak kiedyś FF7.

Edit: Kabra, wyraziłem swoją opinię na temat gier, bez jakiegokolwiek flame attemp. OP chcę kupić KONSOLE DO GIER. Odniosłem się INDYWIDUALNIE do GIER na dane konsolę. Jak zsumować all gry z Multi na X360 (Łącznie z remakami, arcadówkami etc) będzie ich dużo więcej niż na PS3. A że MS Pointy są takie tanie, to uwierz że jest fun pograć ze znajomymi w Serious Sama HD na konsoli, czy nawet takiego 50 Cent: Blood on the Sand - Bo jak wydajesz na taką grę ~5 zł, to podśmiechujki przy piwie są tego wartę.

I logiczne jest też chyba, że wymienia się ulubione EKSKLUZYWNE GRY, na KONSOLI DO GIER jako główny pretekst do zakupu. A to, że ja lubię Halo, Mendol woli Killzona, a ktoś inny Mario - nikomu to raczej nie przeszkadza. Chyba, że czegoś nie ogarniam. Ja nikomu nie zamierzam wmawiać że niebieski jest fajniejszy od czerwonego, i nikt nie zamierza mi. Tyle.

Ostatnio edytowano 22 paź 2011, 17:15 przez WithnesS, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 22 paź 2011, 17:04 
Whitnes - dla mnie takimi exami byly uncharted, mgs, gran turismo. teraz pewnie pare innych tez by sie znalazlo.

chociaz forza na x'a nadgania :)

z tego co kojarze to przerobka ps3 eliminuje mozliwosc grania online.

myslalem o wii ale to juz naprawde bylby zbedny wydatek hehe.
czekam az na ps3 pojawi sie wiecej dopracowanych gier pod move - takich jak kz3.

**

PostNapisane: 22 paź 2011, 17:10 
1. X moze nie tyle ma lepszy Hardware jako poszczegolne czesci ale ogolnie ma bardziej "dopasowany" do siebie Hardware i bardziej przemyslana konstrukcje.. mihn, wymienilbym tu elastycznie przydzialana pamiec RAM dzieki czemu efektywnie ma jej 2 x wiecej niz PS3 a fizycznie obie konsolki maja chyba po 512MB. Bylo to widac zwlaszcza na poczatku lifetime'u obu konsol i dalej to widac w SANDBOXACH gdzie RAM ma duze znaczene - porownaj sobie jak wyglada odpowiednio na Xie i Ps3 MAfia 2, GTA4 i Red Dead Redemption. Wszytkie trzy wygladaja ZAUWAZALNIE GORZEJ na PS3. Nieda sie tego przeskczyc w tym przypadku.
BluRay jest fajny ale wolny. 40min instalacja GT5 anyone? W dodatku ZADNA (i mowie to ze 100% przekonaniem) gra nie wykorzystala tej tak zachwalanej pojemnosci. Gry dalaj maja taka sama grafike, fizyke i dlugosc. Czesto nawet sa gorsze, krotsze i brzydsze nz ich starsze odpowiedniki na DvD. Jedyna zaleta jest to ze moga wrzucic 6 sciezek jezykowych na jedna plyte i zoszczedzic na kosztach produkcji.
Cell wegdug mnie jako laika nadaje sie do wszytkiego orpcz gier ale to juz jest takie bla bla bla. :)
Natomiast latwosc w programowaniu to OGROMNA zaleta.. wlasnie na tym (plus na grach legendach, ktorych teraz juz nie ma - zgadzam sie tu w 100% z toba) wybila sie PS2. Ile wtedy bylo tytulow? W chuj wiecej. Niszowych jRPG, tacticsow, bijatyk i innych cudow - do wyboru do koloru. Bo zrobienie gry bylo proste. W chuj firm zaistnialo dzieki gierce zrobionej na PS2 za psie pieniadze (min. Insomniac czy Naughty Dog, ktore tak ubostwia widocznie Mendol) A teraz? FPS goni FPSa i wlasciwie nie duzo wiecej mamy.

2. Piracenie PS3. Dwa slowa - "Custom Firmware". Czyli dokladnie taka sama zasada jak przerabianie konsol starszej generacji (np. pierwszego Xboxa).

Bierzesz pendrive, flashujesz biosa jak na plycie glownej PC i masz piraty, wsteczna kompatybilnosc, odpalanie Homebrew, zgrywanie image gier ma dysk, itd... dziala 90% gier.
W kazdej chwili mozesz ofc "odflashowac na oryginalny bios" albo nawet normalnie zupdateowac za pomoca update w konsoli z netu.

Zajebista zaleta jest to ze mozesz to zrobic sam i jest naprawde proste. Z instrukcja z netu dziecko da rade. :)
JEst to chyba peirsza konsola ktora tak latwo przerobic i mozna to zrobic w 100% w warunkach domowych bez wlasciwie zadnego ryzyka i naruszania integralnsci obudowy czy czegokolwiek.
PS3 trzymalo sie dlugo... oj dlugo ale jak juz zostalo zlamane to doszczetnie i na amen. :)

Co tracisz? Online i sklepik.

PostNapisane: 22 paź 2011, 17:20 
Spoko. Warto wspomnieć właśnie o tych instalacjach gier. Nie, że fanboyuye X360, ale to jest coś na czym 2ch moich znajomych się przejechało (Jeden student, i jeden "Pracujący Mąż"). Większość gier się długo instaluje. Z tego co widziałem, kolega ściągał Fight Nighta demko żebyśmy pograli, to musiał je potem zainstalować. Wbrew pozorom, trochę czasu na to schodzi. Ja oczywiście na X360 nie musiałem. Dla jednych to mała różnica, dla innych duża. Ja należę do tych pierwszych - ale wspomnieć należy ;)

**

PostNapisane: 22 paź 2011, 17:30 
No instalacje sa troche wkurwiajace, sa tez potwierdzeniem wlasnie tej troche zjebanej architektury PS3.

Nie jet to jakis "gamebreaker", niemniej jednak ja sie wychowalem na: konsola = wkladam plyte i gram. I wcale te gry nie byly gorsze. I na Xie tez nie sa mimo braku instalacji.

Choc imho to sie wraz z nowa generacja niestety nie zmieni. Konsole to juz wlasciwie male PCty z zamknieta architektura i beda sie coraz bardziej upodabniac do nich, lacznie z wszytkimi "udogodnieniami" jak wlasnie instalacja. Gry rowniez ida mocno w kierunku gier PCtowych (FPSy itd.. malo bijatyk, platformowek, jRPG czy innych typowo konsolowych (z czasow chociazby PS2) gatunkow i tytulow).

Mozna tak godzinami gadac bo temat jest wdzieczny i jesli nie ma przegadywania sie ze Halo >KZ i na odwrot to naprawde mozna o tych konsolkach ciekawie popolemizowc. :)

PostNapisane: 22 paź 2011, 17:32 
czy mozna sie naciąć na jakies gowno przy kupnie ps3 uzywanej? czy same nie przerobione po rynku chodza i nie ma co sie obawiac.

PostNapisane: 22 paź 2011, 17:33 
na ps2 nie bylo ds'a. a dla niego samego warto kupic konsole :)

PostNapisane: 22 paź 2011, 17:37 
Akurat z "mało bijatyk" walnąłeś jak kulą w płot, bo wszyscy się jarają liczbą nowych bijatyk które teraz wychodzą. Serio, akurat w bijatykach siedzę. Remaków + Nowych bijatyk jest pełno.

Platformówki są domeną Wii, i raczej tak zostanie. A jak chcesz klasyczne 2D, to albo handheldy albo Arcade/Indie Games na Xie. Nie wiem jak PS3 z tym stoi na 100%, więc się nie wypowiadam.

A JRPG też trochę chyba jest, tylko że wszystkie przyćmił "fail" nowego finala. Ale w tym akurat nie siedzę, to nie wiem :P

PostNapisane: 22 paź 2011, 18:14 
I znow to samo, Mendol v. Kabraxis o konsolach. Jeszcze wam sie nie znudzilo?

X.

PostNapisane: 22 paź 2011, 18:15 
nie, czemu mialoby sie znudzic? kazdy ma swoje zdanie :)

PostNapisane: 22 paź 2011, 20:14 
Cytuj:
Cell także, jest chyba jedynym bebechem który nie jest już przestarzały w konsolach tej generacji.

Patrzac na moc przerobową, to Cell jest daleko w tyle za nowoczesnymi procesrami (Czyt. tymi ktore mozna wyrwać za 200zl ;p), o middle-end nawet nie mowie.
Z tym, że w przypadku konsoli a szczególnie PS3 nie można tego rozgraniczać na kategorie tu mamy CPU a tu GPU i każdy sobie rzepke skrobie.
Cell, pod względem architektury bardziej przypomina GPU peceta. Ale o tym to już każdy zainteresowany pewnie czytał więc nie ma sie sensu rozwodzić.
Główną implikacją jaka z tego wynika, że Cell sprawdza się lepiej w jednych zasostowaniach, ale dużo trudniej na nim zrównleglic różne zadania.
Pozatym Cell nie obsługuje wielowątkowości jaką zapewnia wiele procesorów. Jest to wielowątkość softwarowa i podzieloną na specjalizowane jednostki, które nie sprawdzają się we wszystkim tak dobrze jak zwykłe CPU.

Ogólnie największą wada (i zarazem zaletą) Cell, jest jego dość wysokie wyspecjalizowanie, niemniej wkońcu trafiło to w ślepą uliczke od kiedy zaczął się popularyzować GPU Computing, nie ma zapotrzebowania na taki hybrydowy procesor, a już szczególnie u konsumenta masowego. Szkoda, bo te wszystkie programistyczne skile pojda w cholera przy kolejnej generacji konsol, która najpewniej bedzie poprostu zwykłym PC, z tym, że bez wymienialnych bebechów. (procesor X86, poteżny GPU do grafiki, 4GB ramu i drugi słaby GPU do obliczeń fizycznych innych które dają najlepszy rezultat kiedy się przeprowadza obliczenia równoległe np. tracing). A dlaczego tak ? Bo tak będzie poprostu najtaniej.

Niestety albo stety, ale obecna generacja konsol już osiągnęla maksimum. I żadne cuda technologiczne tutaj już nie nastąpią. Najbardziej ograniczającym elementem jest śmieszenia mała ilość RAM, potem cała reszta (tutaj trzeba zauwazyć, że ilość ramu konsol już w momencie ich premiery była śmiesznie mała).

PostNapisane: 22 paź 2011, 20:30 
Nie interesuje mnie apekt techniczny konsol. Mam PS3, mam XBOX360. Tego drugiego uruchamiam raz na 3 miesiące. PS3 raz w tygodniu.
Gry PS3 > gry XBOXowe. Jednak jest to już kwestia gustu.
Frajerzy twierdzą, że Uncharted to klon Tomb Raidera, ja twierdzę że to zupełnie innych rodzaj rozgrywki. TR mi się nie podoba, U owszem.
Heavy Rain to była innowacja, Alan Wake już tak nie bawił (w ogóle nie bawił).
KZ czy Halo nie porównam, bo nie lubię tego typu gier.
Demon's Soul był tylko na PS3. W sequel jeszcze nie zagrałem, ale biorę wersję na PS3, bo... bo tak.
Na X - nie podoba mi się pad. Kinecta nie mam, Move owszem. Świetna zabawa na imprezkach z małą ilością alkoholu i przy dupach. X'a kupiłem ot tak, aby uzupełnić sprzęt na potrzeby exclusivów, ale praktycznie nie używam. Wolę PSa.
Jakieś tam sratatata o sprzęcie... Jakie to ma znaczenie? Wskażcie mi grę na PC o takiej grywalności dla casuala jak Uncharted. Nie ma.
Na Xie też mnie nic nie wciągnęło.
Heavy Rain, Uncharted - to są exclusivy, dla których warto wybrać platformę. Gry są rewelacyjne pod każdym względem.
Infamous jest całkiem w pipkę, LBP jeszcze nie grałem.

HALO w ogóle do mnie nie trafia, Mass Effect - plusik dla X'a.
No i PS3 to darmowy odtwarzacz BluRay. Co by Kabraxis nie gadał - filmy na BluRayu są całkiem zajebiste.

PostNapisane: 22 paź 2011, 20:43 
Cytuj:
Jakieś tam sratatata o sprzęcie... Jakie to ma znaczenie? Wskażcie mi grę na PC o takiej grywalności dla casuala jak Uncharted. Nie ma.

Pytał to odpowiedziałem ;p.

PostNapisane: 22 paź 2011, 21:02 
czy ja wiem inside.
pamietam jak ps2 rozwijalo sie z roku na rok. wystarczy porownac tekkeny czy gt.
w ps3 tez widac najlepiej na przykladzie uncharted.
jak wyjdzie 3 to w pelni bedzie mozna ocenic.

jak na razie dla mnie kz3 miazdzy jesli chodzi o klimat i wyglad w multi.
ds - miazdzy wszystkie me/da/d3 jesli chodzi o grywalnosc, klimat i sranie w gacie kiedy nagle spadasz w dol :)

poza tym jedna najwazniejsza rzecz. ps3 mam juz pare lat, wyszlo dark souls - kupilem i gram.
battlefield 3 - wychodzi i okazalo sie, ze zeby pograc bez problemow to powinienem wydac 1k na karte graficzna.

ja jebie, tczewiak podziela moja opinie. cza sie napic!

PostNapisane: 22 paź 2011, 21:32 
Mendol napisał(a):
czy ja wiem inside.
pamietam jak ps2 rozwijalo sie z roku na rok. wystarczy porownac tekkeny czy gt.
w ps3 tez widac najlepiej na przykladzie uncharted.
jak wyjdzie 3 to w pelni bedzie mozna ocenic.

jak na razie dla mnie kz3 miazdzy jesli chodzi o klimat i wyglad w multi.
ds - miazdzy wszystkie me/da/d3 jesli chodzi o grywalnosc, klimat i sranie w gacie kiedy nagle spadasz w dol :)

poza tym jedna najwazniejsza rzecz. ps3 mam juz pare lat, wyszlo dark souls - kupilem i gram.
battlefield 3 - wychodzi i okazalo sie, ze zeby pograc bez problemow to powinienem wydac 1k na karte graficzna.

ja jebie, tczewiak podziela moja opinie. cza sie napic!

Nie wątpliwie bardzo dużo nadrabia się postprocessingiem, oświetleniem (to chyba własnie dzięki zatrzymaniu się w rozwoju konsol deffered shading tak mocno uderzył) i stylizowaniem itd.
Ale nie przeskoczysz fizycznie tego, że tekstury są i będą słabej jakości (a jak będą wyższe to lokacje z konieczności musza być mniejsze, musi być w nich mniej obiektów, mniej szczegółowe), a modele musza byc w koniecznosci mniej szczegółowe bo poprostu brakuje ramu, żeby przechowywać bardziej skomplikowane. Poprostu, jest fizyczna granica tego bardzo można coś skompresować nie tracąc na jakości i została ona właśnie osiągnięta.
Nie ma sie co rozwodzić. gry moga być ładniejsze artystycznie (dobra sztuka nigdy się nie starzeje), ale pod względem technicznym, osiągnięto maksimum.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 61 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona