Inea to najwieksze gowno, ktore swoja pozycje zawdziecza nieucziwej konkurencji.
Dokladnie nie pamietam jak sytuacja sie miala, ale wygladalo to mniejwiecej tak, ze spoldzielnia mieszkaniowa 'osiedle mlodych'(nie jestem pewien, czy maja oni cale rataje, ale napewno wiekszosc osiedli), czy ktorych z jej czlonkow ma spore udzialy w Inei i skutecznie ukracal inwestycje innych dostawcow neta, ktorzy chcieli wejsc na rynek Rataj.
Ostatni rok wynajmowalem mieszkanie na Naramowickiej i akurat w moim kompleksie budowlanym niejaka firma Maverick miala swoje swiatlowody i to od nich bralem neta. Jak wygladala oferta? W porownaniu do ofert Inei i TP, z ktorych moglem tylko korzystac na ratajach jest MEGA. Za 50 zl + 5zl dzierzawa routera linksys miesiecznie mam 50mb/5mb + w godzinach 22-12 mam 2x tyle, czyli 100/10. Warto tez dodac, ze upload lubi wariowac w pozytywnym sensie i czesto sobie oscylowal na posiomie 30-60mb. Najlepsze w tym wszystkim bylo to, ze umowa na czas nieokreslony. Uptime tez mialem praktycznie 99.9%(przez okres 14 miesiecy nie mialem neta moze z 2 godziny w sumie). Pingi w grach tez swietne - wow, lol, dota itp to ping rzedu 15-20.
Co ma Maverick z ratajami? Otoz od kilku lat walcza oni ze spoldzielnia, bo chca postawic za swoje swiatlowody, ale spoldzielnia zawsze cos wymyslala, aby im w tym przeszkodzic. Chlopacy wkoncu wkurwili sie(tak chlopacy, bo ten caly Maverick to malutka firemka) i podali ich do Urzedu i wygrali.
sors:
Cytuj:
Decyzja dotyczy poznańskiej Spółdzielni Mieszkaniowej „Osiedle Młodych”, która ogranicza przedsiębiorcom telekomunikacyjnym możliwość rozpoczęcia działalności w administrowanych budynkach. Wykorzystując fakt, że przedsiębiorcy, którzy chcą dostarczać usługi dostępu do Internetu mieszkańcom osiedli, muszą uzyskać jej zgodę na instalowanie własnych sieci telekomunikacyjnych, Spółdzielnia podejmuje różne działania w celu utrudnienia im dostępu do swoich nieruchomości.
Jak ustalił Urząd, Spółdzielnia zastrzega sobie możliwość pobierania opłat, nie mających ekonomicznego uzasadnienia oraz kwestionuje informacje zawarte w wydanych przez inne organy dokumentach. Działania te chronią interesy podmiotów, które od wielu lat świadczą usługi telekomunikacyjne na rzecz mieszkańców administrowanych przez Spółdzielnię budynków. W praktyce działania monopolistyczne Spółdzielni najdotkliwiej odczuli mieszkańcy, którzy mogą korzystać z usług jedynie faworyzowanych przez Spółdzielnię spółek telekomunikacyjnych, a tym samym zostali pozbawieni wyboru najlepszej cenowo oraz jakościowo oferty szerokiego kręgu przedsiębiorców.
Za praktykę ograniczającą konkurencję Spółdzielnia Mieszkaniowa „Osiedle Młodych” została ukarana sankcją w wysokości ponad 160 tys. złotych (162 026 zł).
Wiem ze zaczeli juz budowe swiatlowodow na Piastowskim, co z reszta to nie wiem, ale predzej czy pozniej bedzie normalny internet za grosze.
Mnie to cholera zalewa jak przyjezdzam do rodzicow na swieta na rataje wlasnie, a tam imba internet TP 2mb za 45 zl i umowa na rok lol.
edit. Widze, ze powtorzylem po lamoonie po trochu, ale juz chuj
.
edit 2. Widze tez, ze Maverick z nienacka zwiekszyl z 50mb na 75 mb w tej samej cenie, takze znowu pozytywnie.