Kabraxis napisał(a):
RAMY OCZ, Geil'a czy Patriot'a kupuje sie do OC. Ja np. jakbym mial jakies "tanie Goodramy" to bym podkrecil proca nie o 500Mhz (z 2,6 na 3,1) a o 100Mhz bo bym nie mogl zmienic napiec na ramach (bo by sie sfajczyly) itp...
To dlatego, że robisz OC synchronicznie razem z RAM. Kiedy dawno temu, kiedy wprowadzano procesory z wbudowanym kontrolerem pamięci, trzeba było kręcić synchornicznie jednocześnie procesor i ram (nie pamiętam jak te zegary się nazywają).
Później wprowadzono możliwość ustwienia osobnych dzielników, tak żeby częstotoliwość ramu była stała.
FYI. CZęśtowliwość ramu, ma znikomy wpływ na wydajność całości. Dużo ważniejsza jest jego ilość.
Chyba, że się onanizujesz przy benchmarkach pamięci. No ale ti zupełnie inna sprawa.
Cytuj:
Jako ze komp ma byc do grania to na uj 8GB RAMU? Niech nawet siodemka z aeoro itp.. zezre 1GB (a zzera mniej) to jak gra ci pozre 3GB RAMu? ZAdna... chyba ze chujowo napisana a tu juz nawet 16GB nie pomoze.
Jak to na co ? Win 7 buforuje układ systemu plików do ramu. Możesz mieć więcej aplikacji w tle, gry mogą ładować więcej danych odrazu do ramu.
Jak masz tylko 4GB ramu i nigdy nie miałeś więcej ,to naprawde nie powinienś zabierać głosu na temat po co ci to ;p.
Cytuj:
RAM to taka sama zcesci kompa jak zailacz czy plta glowna... chcesz miec mozliwosc zwiekszenia napiec, podkrecania (czesto dosc extremalnego w przypadku RAMow z gornej polki), stabilna prace kompa, wieczysta gwarancje, porzadne radiatorki (tak RAM sie juz tez grzeje i to mocno), itp.... to JAKOSC a nie ILOSC.
Jakiś bajek hardcórów się naczytałeś, którzy masturbują się przy benchmarkach. Ja mam jakieś tam PAtrioty i GoodRAMy. NIe grzeją się. Nie ma z nimi problemu. Moge kręcić jak mi się podoba, poprostu zwiększam dzielniki i fiuuu.
Aha. Komp chodzi 24/7/365.