Mam jedną wątpliwość dotyczącą mojej płyty głównej i karty dźwiękowej:
Asus Maximum 8 Hero Z170.
Ma kodek audio realtek 1150 i te wszystkie śmieszne bajery jakie Asus wciska. Jednak zastanawiają mnie dwie rzeczy:
1) Wyjście na front panel ma wzmacniacz słuchawkowy. Czy to oznacza że będę miał na front panelu lepsza jakość dźwięku w słuchawkach niż na line out z tyłu (słuchawki Superlux HD 681 EVO)?
Drugie pytanie dotyczy tego opisu:
Cytuj:
ROG oferuje szeroki wybór wejść i wyjść audio, specjalne osłony i szeroki wachlarz specjalnie dobranych profesjonalnych komponentów audio, takich jak przetwornik DAC ESS ES9023P z technologią Hyperstream™, zegar o niskim poziomie zniekształceń, kondensatory Nichicon, wzmacniacz słuchawkowy 2Vrms oraz Sonic SenseAmp, który automatycznie wykrywa i dostosowuje impedancję dowolnych słuchawek (32-600 omów), zapewniając najczystszą jakość dźwięku. SupremeFX 2015 z intuicyjnym Sonic Studio II umożliwi zastosowanie różnych efektów dźwiękowych, a technologia redukcji hałasu Perfect Noise pozwoli prowadzić niezakłócone narady zespołowe.
2) Chodzi o to czy ten DAC ESS jest używany przez wszystkie wyjścia audio czy też tylko dla front panelu tak jak wzmacniacz słuchawkowy?
Pytam dlatego bo w obecnej obudowie nie mam front panelu audio ale planuje ją zmienić i zastanawiam się czy warto na to zwracać uwagę. Zawsze uważałem że front panel oferuję gorszą jakość niż wyjścia na panelu I/O płyty głównej.