embe napisał(a):
Kolejny raz coś tam sobie ubzdurasz i ciągniesz, gdzie masz tekst o wydawaniu pieniędzy bez sensu w moich postach w tym temacie ?
Ja po braku uzasadnienia pytam po co mechaniczna klawiatura, sam chce wymienić na coś komfortowego ale z tego co opisujecie to mechaniczne są upierdliwe.
Przyzwyczajenie się jest upierdliwe, bo działają... tak jak kiedyś - niezawodnie. Problemem są nawyki z membran.
Mechaniczna to solidne bydlę, które waży jakieś 1-1,5kg i nie suwa się po biurku jak pchniesz palcem. Jak nawet lekko pukniesz klawisz to on już zadziała. Więc po przyzwyczajeniu się prędkość pisania wzrasta o około 20-30%. U mnie obecnie jest tak samo szybko jak na membranie, bo niestety jeszcze trafiają mi się literówki, które muszę cofać.
Ale jest to kwestia wyuczenia się. Generalnie da się pisać dużo szybciej, ale trzeba się tego nauczyć i do tego przyzwyczaić.
W grach? Skończyły się problemy z niewchodzącymi skillami i tyle.
Za to odpadły mi makra z g15 i muszę się przyzwyczaić z nich nie korzystać/przenieść je na myszkę.
Moja steelseries to jest megaprosta klawiatura i raczej większości ludzi nie będzie taka prostota pasować. Ja jednak zanim miałem g15 to zawsze wolałem te klawiatury dellowskie - takie czarne, proste. Ta jest podobna.
Zero makr, zero multimediów (no jest specjalny klawisz funkcyjny, który dodaje kilka funkcji do Fx). Czyli bajerów z których się zwykle nie korzysta (używałem kilku makr w g15... ale zacząłem dopiero po kilku latach
).