zaboleq napisał(a):
No tczewiak pierdoli ostre głupoty z xeonami. Liczą się nowe procki a nie kurwa z dziesiątej ręki.
Dla biedaków jak ja są second handy poserwerowe. 2670 brałem za 500zł kilka miesięcy temu. W bulkach chodzą nawet po 250zł już.
Cytuj:
I jednak jak ktoś składa stację roboczą to z reguły liczy się z kosztami. Sky is the limit to raczej rzadki scenariusz.
Raczej nie znasz realiów. 1000$ za procek to nie jest duży wydatek na zachodzie jeśli ten ma służyć zarobkom - zwróci się w pierwszym miesiącu. Dla zastosowań profesjonalnych ryzen nie ma racji bytu i to jest NIESTETY fakt. Żadna poważna firma nawet nie spojrzy na to gówno. To może być co najwyżej produkt trafiony dla polskich januszy weselnych jadących na kradzionym adobe premiere.
Dla zastosowań learning-pro ma sens dla studenta jeśli nie gra. Jeśli gra to niestety - ryzen odpada według OBECNYCH testów. Ale w przypadku takiego studenta to lepiej będzie mu kupić tego używanego xeona, a do gier innego peceta.
No właśnie. Dzisiaj uświadomiłem sobie do końca mój scenariusz testowy, którego w żadnej mierze nikt nie pokrywa.
1. Odpalone MINIMUM 15 zakładek w chrome + 2 zakłądki z YT w fullhd.
2. Odpalone minimum 5 zakładek w firefox.
3. Odpalone dodatkowe chromium z kilkoma zakładkami w trybie prywatnym z podglądem na twitcha.
4. Teamspeak3.
5. OBS.
6. IRC.
7. Jakaś wymagająca gra w 1440p.
8. Netflix w fullhd lub 4k.
9. Jakieś IDE (już chuj - nawet niech to będzie gówno beans czy eclipse, ale najlepiej jakby odpalili android studio jetbrainsów).
I tutaj jest potencjał do testów - jak zachowa się gra z punktu 7 w takim przypadku.
Kto kurwa w dzisiejszych czasach korzysta z high end procesorów jak z upośledzonej konsoli - jednym monitorze i jednej grze, bez dodatkowych aplikacji?
Te obecne testy są zupełnie z dupy, bo właśnie nie pokazują potencjału w multitaskingu obecnych komputerów.