Perrin napisał(a):
Kabel HDMI przenosi sygnał cyfrowy. Jakość kabla (na małych odległościach, 1,5m to mało) nie ma znaczenia. Kabel albo działa albo nie. W przypadku droższych kabli nie płaci się za jakość tylko za markę.
Bajery w stylu pozłacane wtyczki są dobre, ale raczej nie w warunkach domowych. Złoto jako metal szlachetny nie reaguje z niczym, miedz, chociaż ma dwukrotnie lepszą przewodność niż złoto, z kolei łatwo reaguje z otoczeniem i na miedzianych powierzchniach tworzy się izolująca warstwa tlenków. W domowych warunkach proces ten będzie postępował bardzo powoli a nawet jeśli kiedys kabel odmówi posłuszeństwa to za 15zł łatwo kupić drugi.
Teoretycznie tak ale najtańsze to często szmelc nie spełniający podstawowych rzeczy takich jak ekranowanie, a jak wiemy hdmi w najwyższych standardach gdzie trzeba przesłać 1080p/60 może być za dużo dla takiego kabla.
Sam musiałem kupić 15m hdmi do 1080p/60 i szukałem takiego z dobrym ekranowaniem, kupiłem dwa tanie, jeden cieńszy jak włączyłem elektryczne ogrzewanie podłogowe wymiękał, drugi działa już trzy lata i kosztował jedynie 70zł za 15m.
Oczywiście potwierdzam, kable za kupe kasy to ściema.