ClouD napisał(a):
Mały problem:
Po ostatnim oddaniu lapa do serwisu (w celu wymiany gniazda ładowania) coś dziwnego się zaczęło dziać (przy czym nie twierdzę, że te fakty muszą być powiązane).
System np. potrafi pobierać listę plików w folderze przez 5 minut (na dysku HDD, na SSD wszystko póki co wygląda ok). Mogę oglądać serial i przy 3cim odcinku zetnie się w połowie i zawiśnie cały komp na kilka minut, a równie dobrze takie sytuacje zdarzają się zaraz po włączeniu filmu (totalny random). Stawiałbym w tym wypadku, że to problem z HDD.
Zna ktoś jakieś fajny software do diagnozy dysków, ewentualnie ma inny pomysł co to może być?
Ściągnąłem HD Tune, oprócz znalazł calibration warning (związane z zawieszaniem się dysku, count rośnie o 1 za każdą zawiechą).
Problemem jednak okazuje się temperatura, która w trakcie pracy osiąga nawet 66 stopni, co dla dysku jest zdecydowanie za dużą wartością.
Z tego co czytałem, może to być związane nawet ze zmianą sterowników karty graficznej (co ostatnim razem robiłem, zarówno przed oddaniem kompa do serwisu jak i po) - karta może się mocniej grzać i podwyższać tym samym temperaturę dysku.
Czy ktoś spotkał się z podobnymi problemami? Spróbuję dziś zainstalować starsze sterowniki do grafiki, ale nawet podczas grania, kiedy grafika nagrzewała siebie i cały komp dość mocno, nigdy wcześniej nie miałem takich problemów... Jakieś inne propozycje co mogę jeszcze sprawdzić/zrobić?