HDR w TV to proteza dla wad jakie mają gówniane technologie w matrycach, przecież to tylko szeroki zakres tonalny, czyli co dokładnie daje, nic ponieważ takie matryce powinny być zawsze ale jak się robi gówno 6bit masowo gdzie zakres tonalny na ciemnych i jasnych nie istnieje to można zacząć wciskać to pod nowa nazwą.
Ale jest jeszcze HDR dla materiału stworzonego w HDR i tam mamy podobny kicz jak w fotografi czyli mega podbicie luminancji na cimenych i jasnych tonach, wygląda uroczo ale ile można się tym jarać, szybko się nudzi i odpycha.
Jak się przyglądniesz na dyskusje kilka lat temu, który ze standardów 3D odniesie sukces to masz odpowiedź odnośnie HDR
Na dzień dzisiejszy OLED w formacie 4K można uznać za wzorzec obrazu w TV, a czy będzie miał dodatkowo HDR i czy materiały będą w tym przygotowywane to nie wiem bo teraz to atrakcja marketowa gdzie klient szuka szczeny na podłodze jak zobaczy kamerę jadącą po lecie gdzie wszystko jebie po oczach podbitymi kolorami.
To tak samo jak więcej ludzi jara się podbitym basem w sprzęcie audio niż wiernie go oddającym.
Oczywiście mogę się mylić jak i wielu może uznać że napisałem głupoty