Sobtainer napisał(a):
No pewnie, 20k $ co to jest.
rotfl, pomyliłem się o jedno zero
embe - ale to nie jest to samo co 3D. Sam kupiłem TV 3d, 4 pary okularów (nie wiem nawet gdzie teraz są...) i obejrzałem łacznie 2 filmy. Bo jednak aktywne 3d męczy wzrok, no i nie chciało mi się okularów ładować
HDR to 10-12bitowa paleta kolorów (tylko nie wiem jak jest z rozpoznawaniem tego przez oko ludzkie) i podbite możliwości wyświetlania obszarów jasnych i ciemnych - ponoć słońce z ekranu może cię oślepić. Czyli progress jest, do tego przeprowadzony w sposób komfortowy dla użytkownika (nic nie trzeba podpinać, ładować, przełączać).
Imho któryś ze standardów się przyjmie, szczególnie, że i Sony i Microsoft wrzuciło to do konsol - to zawsze napędza rynek. W PC-tach chyba już dawno jest taka możliwość (tzn. karty graficzne mają możliwość wysyłania obrazu zgodnego ze standardem HDR) tylko monitorów brak.
Z drugiej strony by się cieszyć HDR-em trzeba mieć źródło HDR, a tu jeżeli chodzi o filmy jest jeszcze gorzej niż z 4K. BD jest kilkadziesiąt sztuk, netflix ma ponoć kilkaset godzin i to wszystko na razie.
No i co to jest softwarowy HDR - bo tego kompletnie nie kumam a kilka razy spotkałem się z czymś takiem. Nagle po updacie softu pixele w TV mogą osiągać wielokrotnie większą jasność, a kolor można kodować w 10 czy tam 12 bitach?