Yog-Sothoth napisał(a):
Mkay -
https://www.youtube.com/watch?v=QGDZbSD-tLA - proste porównanie dlaczego zwykłe lustro wymięka, po pierwsze pokrycie obszaru af jest o wiele gorsze co już jest dużym czynnikiem na minus.
Śmieszne są takie porównania, mam obecnie dwie lustrzanki nikona, bezlusterkowca fuji i samsung, miałem też sony a6000.
Nie chce mi się udowadniać nic, o szybkości af-c bezlusterkowce mogą pomarzyć, a wąskie rozłożenie punktów af w lustrze rekompensuje szybkość śledzenia i skuteczność krzyżowych punktów af.
Yog-Sothoth napisał(a):
Nie wiem gdzie ty chcesz stosować wyższe iso w pełnym słońcu, poniższa fotka została zrobiona przy f4 i 1/1250, jak sobie wyobrażasz wydłużenie czasu do 1/300 choćby i jeszcze podbicie iso?
https://www.dropbox.com/s/aiwb30jjs3p8uxi/2016-08-28%2011.13.41.jpg?dl=0Masz zdjęcia pstrykane z czasem 1/250s tak ? No to skracasz czas np do 1/800s i żeby nie otwierać przysłony podnosisz iso.
Yog-Sothoth napisał(a):
Żeby jakoś w miarę rozmyć tło to byś musiał walić z tele z obiektem focenia blisko obiektywu, inaczej technicznie nie masz szans na mocny bokeh. Zerknij sobie na necie na fotki z rajdów, że praktycznie wszystkie masz robione przy przysłonie domkniętej w okolicach f8-11 i nie masz bokehu (nie mówimy o nieostrym tle które się rozmyje ale wzdłużnie od ruchu aparatu przy dłuższym czasie otwarcia migawki).
Często jest używany 80-200 f/2.8 i przymykany do f/4, to daje ładne rozmycie i zdjęcia sa dobre technicznie, masz dynamikę i zamrożenie ruchu.
Yog-Sothoth napisał(a):
I nikt raczej nie bawi się w tego typu fotach w otwieranie przysłony na max bo weź tu jest przy tak płytkiej głębi złap dobrą ostrość. Chyba zaistniało tu mylne wrażenie że lustro /bezlustro to koniecznie mega bokeh a to nieprawda.
Nie mega bokeh tylko poprawność techniczna zdjęć i nie chodzi tu o małpowanie tylko naukę poprawności robienia zdjęć.
Lubię bezlusterkowce ale bez przesady w ich zachwalaniu, szybkość i skuteczność af jest słabiutka, jak szukasz porównania w tym to bierzesz nikon, a nie canona.
Sony a6000 musiałbyś porównać z nikonem D7200 bo to cenowo zbliżone aparaty, ciekaw jestem a6300 ale cena ciut zwala z nóg.