Generalnie jak juz zanabedziesz urzadzenie typu router WiFi, albo Access Point WiFi - to tam masz instrukcje - przewaznie polega to na wejsciu przegladarka na jakies
http://192.168.0.1 i ustawienie opcji wszelakich...
Mialem router WiFi NetGear, teraz mam router kablowy i Access Point TRENDnet. Konfiguracja tego wszystkiego dla takiego lajkonika jak ja przy posiadaniu instrukcji urzadzenia zajmowala mi przecietnie 30 minut - 1 minute konfiguracji i 29 minut przegladania wszystkich opcji bez dotykania ich
Co do zabezpieczenia, to po prostu najpierw otwierasz na wszystko, pozniej jak juz zestawisz polaczenie, to walisz zezwolenie tylko na konkretny numer MAC karty twojego urzadzenia, po czym wylaczasz propagacje SSID - czyli przestanie byc znajdowany przez inne urzadzenia WiFi. U mnie tak bangla notebook zony na 128bit WEP dodatkowo, bo zona przesyla wazne supertajne informacje o odwiedzaniu stron o szydelkowaniu i gotowaniu
Aha, jak juz bedziesz kupowal router - to kup taki z replikacja numeru MAC sieciowki - zeby router nadal udawal twojego kompa