lutus napisał(a):
Lol, a kto ci powiedzial, ze jak puscisz pamieci nawet 2x szybciej to bedziesz mial 2x szybszy komp... roznica jest 10-15% na ddr2 przy 800+mhz do ddr na 400, tak wiec normalna i tak powinno byc. Nie wiem czemu niektorzy uwazaja, ze jak cos ma 2, to na pewno musi byc lepsze... Wiekszosc rzeczy w komputerach to zabiegi marketingowe, trzeba wynajdywac takie smaczki wlasnie cena/jakosc, chyba ze masz nieograniczone fundusze...
( takie smaczki i w pentiumach sie pojawialy, nei wiem jak to jest teraz bo nie do konca sledze starsze pentiumy)
Jezeli chcesz koniecznie korzystac z am2 +ddr2 , to kup sobie najslabszy core2duo lepiej, doplacisz te 300-400zl za proc+mobo a wtedy naprawde zobaczysz roznice...
A gdzie ja napisałem, że wydajność wzrośnie 2x? Zdaję sobie sprawę że przyrost jest rzędu 5-10% to już max - ale niech będzie. Po co mi płyta w którą można wsadzić DDR2 skoro nic za tym nie idzie?
A pamięć jest w MMO dużo bardziej istotna niż w innych grach dletago uważam że jest to ważna rzecz. I nie chodzi o ilość czy numerek za nazwą tylko o szerokość magistrali po jakiej przesyłane są dane.
Cytuj:
a jaka plyte ty masz - ktora ma pare lat i obsluguje core 2 duo?
kazda generacja procesorow pociaga za soba kupno nowej plyty - roznica miedzy AMD a Intelem jest taka - ze amd zmienia podstawki pod nowe procki - zas Intel nie - za to zmienia chipsety obslugujace te nowe procki
Gezz a gdzie ja napisałem, że dwu-rdzeniowy procek wsadzę? Mowa o P4 z HT wystarczy poczytać z uwagą.
Cytuj:
Wtrace swoje 2 grosze. Nie ma najmniejszego sensu kupowac plyty glownej z mysla o wymianie procesora w przyszlosci. Jesli taka wymiana nie nastapi w ciagu 6 miesiecy, maksymalnie 12, to przewaznie sie nie oplaca. W ciagu dluzszego czasu zdazy wyjsc nowoczesniejsza linia prockow o przystepnych cenach, ktora nawet jesli bedzie na tym samym gniezdzie, to najpewniej bedzie wymagac innego chipsetu. Nowsze procki beda pracowac na wyzszym FSB, wiec nawet jesli starsza plyta cos takiego obsluzy, to nie uzyskasz 100% wydajnosci.
Przy kupnie plyty trzeba patrzec na PCI-E (obowiazkowo) i warto sie zastanowic nad DDR2, ktore staja sie juz standardem. Standard pamieci sie tak szybko nie zmienia. Nawet jesli produkcja DDR3 ruszy lada chwila, to zanim sie upowszechnia mina minimum 2-3 lata. Pamieci sie zmienia z musu, bo duzego przyrostu wydajnosci calego zestawu nie daja a sporo kosztuja.
Coval no właśnie o to chodzi. Teraz nie mam funduszy żeby kupić potwora bo sporo rzeczy naraz muszę powymieniać. Aczkolwiek bardzo możliwe że w ciągu 6 miesięcy wymienię procek, dołożę RAM'u, k.graficzna może poczekać nawet dłużej.
Zdaję sobie sprawę, że nowe procki to nowe płyty ale czasem wystarczy że za 1,5 roku kupi się top'owy procek ze starszej linni i przyrost wydajności jednak jest a nie jestem zmuszony do wymiany wszystkiego naraz (MB, CPU, RAM i k.graficzna). Dlatego chcę uciec od AGP i DDR. Bo za rok czasu mogą przestać być dostępne najzupełniej w świecie albo ich ceny będą 2x droższe niż odpowiedników DDR2 (nie raz nie dwa już tak było) a druga sprawa to już sama szerokość szyny i IMO głupotą jest nie wykorzystywać tego.
To czego potrzebowałem to jakiś sensownych argumentów, ktore przeważą szalę na którąś stronę. I o ile chciałem przesiąść się na Athlona (niższe temperatury pracy, niższa cena/lepszawydajność) o tyle cała otczka sprawia, że nie bardzo mi się to uśmiecha.
A generalnie każdy idiota potrafi złożyć komputer z prockiem dwurdzeniowym, 8GB RAM'u i SLI na pokładzie. Jak bym miał pieniądze, żeby kupić taki sprzęt to o radę bym nie pytał. Tu chodzi właśnie o te zakichane 5% wydajności na tym, czy na tamtym + ew. możliwości rozwoju w przyszłości.i Znów nie jakieś kosmosy tylko drobne rzeczy.