Zainstaluj swiezy OEM, zaktywuj go, a potem zainstaluj na innym komputerze i sprobuj aktywowac. To zobaczysz o czym piszę.
Nie od dzis, nie od wczoraj wiadomo (od MS zreszta, go to MS TechNet), ze aktywacja systemu przypisuje sie do hardware numeru plyty glownej i od chwili pierwszej aktywacji systemu numer seryjny windowsa jest scisle powiazany z numerem plyty glownej w bazie danych MS. Przy kazdej nastepnej aktywacji jest sprawdzane to powiazanie i jesli liczba dostepnych aktywacji dla danego systemu przekracza limit, to aktywacja jest odrzucana. Dla XP OEM limit wynosi 1 (slownie: jeden). Kazdy pracownik MS ci to potwierdzi, zadzwon chocby na infolinie MS
X.
PS. Chcialbys wiedziec, ile wynosi limit na wersje box? Lepiej zadzwon do MS, bo mi nie uwierzysz. Zreszta czytajac cie mysle, ze im tez nie uwierzysz
PS2. Co do wymiany plyty glownej, czy tez calego komputera, infolinia MS powie ci to samo co ja tu napisze: masz prawo wymienic tylko w ramach gwarancji, a aktywacja wtedy przebiega telefonicznie wraz z wyslaniem faxem kopii karty gwarancyjnej. I jeszcze raz: pisze o OEM, nie o BOX.
PS3. I jeszcze, tak sie powolujesz na EULA OEM, czytales to w ogole? Cytat z tego urla, ktory podales:
"OPROGRAMOWANIE jest licencjonowane z KOMPUTEREM jako pojedynczy zintegrowany produkt i może być używane jedynie z KOMPUTEREM. Jeśli OPROGRAMOWANIU nie towarzyszy SPRZĘT, Licencjobiorcy nie wolno używać OPROGRAMOWANIA. Licencjobiorca może przekazać na stałe wszystkie swoje prawa udzielone na mocy niniejszej Umowy Licencyjnej jedynie w wyniku sprzedaży lub przekazania KOMPUTERA..."
"Termin „KOMPUTER” używany w niniejszej licencji, oznacza SPRZĘT, jeśli SPRZĘT jest pojedynczym systemem komputerowym lub system komputerowy, z którym SPRZĘT działa, jeśli SPRZĘT jest składnikiem systemu komputerowego."
Jako, ze "SPRZETU" czy "KOMPUTERA" nie da sie jednoznacznie zidentyfikowac, do identyfikacji w systemie aktywacyjnym sluzy Hardware Number plyty glownej.
Chyba, ze nie rozumiesz tego zapisu, to moge ci wytlumaczyc. Zapis ten mowi jasno i przejrzyscie, ze mozesz uzywac systemu w wersji OEM tylko i wylacznie z komputerem do ktorego ten system zostal zakupiony, z zadnym innym. Jesli chcesz przekazac komus licencje, to musisz takze przekazac komputer z ktorym jest powiazana. Nie mozesz przenosic licencji OEM na inny komputer. Mam nadzieje, ze to jasne.