ja juz pomalu zaczynam szanowac usb poty, serio, jak moge cos wsadzic do kompa to wole do kompa,wiec pci imo. Inna sprawa jezeli bedziesz chcial sie bawic troche roznym softem do biezpieczenstwa, anlizowania czy tez ewentualnie (edukacyjnie oczywiscie
) lamania sieci spora czesc takowego software nie chca wogole gadac ze kartami na usb, inna czesc z kolei glownie adaptowana spod linucha to ma dosc skromna liste kompatybilnosci z okreslonymi chipsetami kart i trzeba wybierac produkty okreslonych firm a nawet konkretne modele. Moze to sie pozmienialo teraz, dawno nie zajmowalem sie wifi oprocz tego ze zwyczajnie z takowej korzystam.
Osobiscie bym optowal za pci. Co do zabezpieczen wpa-psk lamie sie znaaaacznie dluzej niz wep. tu popre tate i powiem ze raczej male szanse sa na zatwardzialego hakera-sasiada i w sumie chyba nikt nie bedzie ci kampowal pod domem zeby otworzyc "hot spota". Co do routera to nie wiem co ci poradzic, mam d-linka i netgeara i dlink mi potrafil raz na tydzien zwiesic natomiast netgear chodzi jak burza, ale o niczym to nie swiadczy bo za chwile odezwie sie ktos kto ma zapewne zupelnie przeciwne doswiadczenia. Trzeba pobuszowac po inecie przeczytac kilkaset opinii ze dwa tuziny testow i wtedy moze jakis obraz sie wyloni