Koleś napisał(a):
grr ale mam mętlik w głowie, jednak chyba się skusze na proce amd, a jakiego producenta płyt głównych i kart graficznych najbaridziej polecacie?
Asus. Do LGA 1366 czyli i7 tylko Asus. Ja 2 tygodnie temu zmieniłem Core 2 Duo E6750 na i7-920 na płycie P6T Deluxe. Od razu mówię, że i7 jest strasznie ciężko dostępny aktualnie, także możesz się zapłakać czekając. Ja od 9 listopada czekałem. Zerknij sobie na testy prockow na PC Labie, tutaj nie uświadczysz konkretnych odpowiedzi.
Co do i7 jeszcze. Przy dobrym chłodzeniu, jesteś w stanie wytargać stabilnie 3,5 - 3,8Ghz. Mi się nie chcę bawić z tym narazie, ale jak tylko znajdę chwilę to może porobię jakiś OC. Na temat AMD się nie wypowiadam, aktualnie uważam Intela za góru.
Co do pamięci. OCZ robi świetne kosteczki teraz, zwłaszcza pod i7. Fajne radiatorki, można spokojnie kręcić. Dosyć dobra cena. Żadnych Kingstonów, chyba że chcesz przepłacać nie zyskując nic. Z prędkościami, to już zależy od Ciebie i kasy. Ja sobie wziąłem 1333MHz 3x2GB CL7 ze względu na potrójny kontroler krzyżowy i w tej platformie to najlepszy układ. Później się zaczyna układ 12GB.
Grafika to też temat rzeka, nie chcę nic sugerować. Ja gram trochę na TV, więc musiałem dojechać konkretnie. Mam od roku 280gtx i dopiero teraz skrzydeł na tym i7 dostała.
Ja bym wziął na Twoim miejscu coś z serii Nvidia. Jak masz okazję, to poczekaj chwilkę i naprawdę złóż i7. Jest drogi, ale sprzęt masakra. W testach kopara mi opadła. Lepiej poczekać i kupić coś z czego będziesz zadowolony, niż kupić coś co za 2 lata zacznie krzaczyć. i7 za 2 lata nie zostanie mocno pobity, śmiem twierdzić, że będzie sie trzymał i to nieźle jeszcze. Tak jak seria 280GTX od Nvidii.