Od jakiegoś czasu szukałem dobrej klawiatury do grania w gry MMO Zależało mi na dodatkowych przyciskach które zwiększą ilość skilli bezpośrednio bindowanych na niej. Inspiracji dostarczyły klawiatury Roccat Arvo i A4tech x-game.
Są to klawiatury na których zamontowano dodatkowe przyciski obsługiwane kciukiem pod spacja:
Roccat niestety kosztuje dosyć sporo, ponad 200 pln i ma tylko 3 extra programowalne klawisze, a ten A4tech nie oferuje programowania tylko dubluje wybrane znaki na dodatkowych przyciskach.
Po gruntownym przewertowaniu netu niestety nic nie znalazłem w jakimś sensownym kompromisie. Oczywiście można z powodzeniem w grach MMO używać kombinacji shift / alt / ctr + zwykle używane klawisze wokół wsad-u, ale nie daje to takiego komfortu jak szybkie odpalenie jakiegoś długiego, ważnego cooldownu jednym przyciskiem. W MM wpadła mi w oko tania zwykła klawiatura manty, o dosyć zwartej budowie ( 43 cm długości ) i tradycyjnym długim skoku. Po wydłubaniu spacji zastąpieniu jej przez lewy button Windows okazało się iż oferuje ona całkiem wygodny dostęp kciukiem od przycisków: x c v n m , Przyciski Windows i tak zwykle wydłubywałem bo kilka razy doprowadziły mnie już do szewskiej pasji gdy omyłkowo je wdepnąłem w ogniu walki. Dla poprawy pozycjonowania dłoni jeszcze trochę zmasakrowałem lutownicą button W, tak by czuć go wyraźnie inaczej pod paluchem. Efekty w graniu są bardzo dobre, oczywiście mała spacja jest niewygodna od pisania i wymaga sporo czasu do przyzwyczajenia, ale jak ktoś jest zapalonym graczem MMO to polecam takie domowej roboty rozwiązanie. Cena tej klawiatury to tylko 14 pln, ryzyko wiec niewielkie. Dziury które zostały po bokach usuniętej spacji zakleiłem gumkami do liczników rowerowych, tak by wyrównać powierzchnię
Możną by tam użyć dowolny w miarę sztywny kawałek płaskiego plastiku.
p.s sorki za syf na biurku ale jak się mieszka samemu i dużo gra to tak to wyglada
Klawiatura jest btw przyklejona do blatu na stałe paroma kroplami superglue, mi to ułatwia trafianie zawsze ręka w pozycje klawiszy