mmorpg.pl


Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 565 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 25, 26, 27, 28, 29  Następna strona
Autor Wiadomość
***
Avatar użytkownika

Posty: 12796
Dołączył(a): 17.08.2005
Offline
PostNapisane: 29 gru 2017, 10:27 
Cytuj  
Ja mam cruciala mx200 chyba jak dobrze pamiętam polecanego na forum. W marcu miną 3 lata.

***
Avatar użytkownika

Posty: 18332
Dołączył(a): 26.09.2005
Offline
PostNapisane: 29 gru 2017, 11:01 
Cytuj  
Ja do crucial, plextor i toshiby mam zaufanie, jakoś nigdy mnie nie zawiodły i wszystko co polecone po znajomych czy w rodzinie działa, teraz sensowne są też Micron TLC i Goodram IRDM MLC.


_________________
"I've seen things you people wouldn't believe. Attack ships on fire off the shoulder of Orion. I watched C-beams glitter in the dark near the Tannhauser gate. All those moments will be lost in time, like tears in rain. Time to die."

*
Avatar użytkownika

Posty: 5772
Dołączył(a): 23.01.2008
Offline
PostNapisane: 30 gru 2017, 10:12 
Cytuj  
Mówicie że nie czuć różnicy między 3500mb/s a 500mb/s w codziennym użytkowaniu ? Hmm


_________________
Vanilla Wow: Nyxs - Rogue Undead

***
Avatar użytkownika

Posty: 18332
Dołączył(a): 26.09.2005
Offline
PostNapisane: 30 gru 2017, 11:21 
Cytuj  
Pewnie jest wiele zastosowań gdzie taka szybkość będzie odczuwalna, w użytku domowym jedynie mierzenie czasu ze stoperem jak szybko coś się otwiera, ja myślałem że przyspieszy mi prace na tysiącu plików raw w Lr ale niestety w testach zysk jest na poziomie 3-5% szybciej, więc i tak w czasie exportu/importu trzeba iść zrobić kawę.
Więcej daje zegar cpu, szybki ram to też drobnica, generalnie jest granica odczuwalna w dyskach, po przejściu z hdd na ssd było to odczuwalne, jednak miedzy sataII, sataIII, a PCIe już tego nie ma.
Tak jak pisałem, przy stawianiu nowego kloca warto brać pod uwagę szybkie ssd, inaczej nie widzę sensu.


_________________
"I've seen things you people wouldn't believe. Attack ships on fire off the shoulder of Orion. I watched C-beams glitter in the dark near the Tannhauser gate. All those moments will be lost in time, like tears in rain. Time to die."

**

Posty: 9233
Dołączył(a): 6.06.2010
Offline
PostNapisane: 30 gru 2017, 11:51 
Cytuj  
Technologia flash ma też pewne duże ograniczenia - pewnych typów operacji nie da się znacząco w niej przyśpieszyć , nawet jeżeli się zrównolegli kanały, da dysk na PCIe i osiągnie 2000 MB/s.

Do kolejnego odczuwalnego przyśpieszenia potrzebne będą najprawdpodobniej inne niż flash technologie do SSD. Intel na przykład to zrobił z Optane, ale droga jeszcze daleka.

***
Avatar użytkownika

Posty: 18332
Dołączył(a): 26.09.2005
Offline
PostNapisane: 30 gru 2017, 11:54 
Cytuj  
Nie wiem też czy czasem nie trzeba czekać na nową generacje softu, który strasznie jest do tyłu, przykład adobe, który bardzo słabo wykorzystuje sprzęt, a mógłby wreszcie po tylu latach zacząć poprawnie wykorzystać moc obliczeniową gpu, zarządzać dobrze pamięcią itd.


_________________
"I've seen things you people wouldn't believe. Attack ships on fire off the shoulder of Orion. I watched C-beams glitter in the dark near the Tannhauser gate. All those moments will be lost in time, like tears in rain. Time to die."

**

Posty: 9233
Dołączył(a): 6.06.2010
Offline
PostNapisane: 30 gru 2017, 12:05 
Cytuj  
No to inna sprawa, najpierw sprzęt, a potem software wykorzystujący jego możliwości. Tu z kolei ceny RAM i SSD nie pomagają.

Pewnie jak przeciętny kowalski będzie miał paru TB SSD u siebie i HDD staną się przeżytkiem używanym może w jakiś archiwach/centrach danych, to się sytuacja zmieni, ale do tego też jeszcze wydaje się daleko.

***
Avatar użytkownika

Posty: 15491
Dołączył(a): 27.08.2005
Offline
PostNapisane: 30 gru 2017, 14:07 
Cytuj  
Ponoć jest to odczuwalne przy obróbce wideo. W pozostałych zastosowaniach w ogóle. Różnica w ładowaniu lokacji w grach żadna, przy programowaniu też zero różnicy. :(


_________________
ciemny lud to kupi
Deshroom napisał(a):
jeszcze mnie lewy kciuk boli od biegania

**

Posty: 386
Dołączył(a): 13.11.2005
Offline
PostNapisane: 30 gru 2017, 16:09 
Cytuj  
TO jak mam m.2 na plycie glownej to nie patrzec na to w ogole i na sate kupic dysk? Pamietam, ze jak kompa skladalem kilka lat temu to bralem plyte z m.2 myslac, ze jak bede kupowal ssd to wlasnie taki.

Co to za warunek "jesli skladasz nowego kompa to se kup bo czemu nie" ;d


_________________
Obrazek

***
Avatar użytkownika

Posty: 18332
Dołączył(a): 26.09.2005
Offline
PostNapisane: 30 gru 2017, 16:10 
Cytuj  
M2 to złącze, pytanie czy masz tam SATA czy PCIe ?

Można kupić tego samsunga 960 EVO na M2 PCIe, śmiga ładnie i jest w przystępnej cenie.


_________________
"I've seen things you people wouldn't believe. Attack ships on fire off the shoulder of Orion. I watched C-beams glitter in the dark near the Tannhauser gate. All those moments will be lost in time, like tears in rain. Time to die."

**

Posty: 386
Dołączył(a): 13.11.2005
Offline
PostNapisane: 31 gru 2017, 00:16 
Cytuj  
PCIe Gen2 x2 & SATA

MOze byc m.2 co obsluguje tylko SATA? Oo
Bo ssd na SATA moge sobie gdzie indziej wpiac przeciez?

Dobra, nie mecze. Za 2 miesiace planuje kupic dopiero jak bede format walil to sie w tym czasie doucze.


_________________
Obrazek

***
Avatar użytkownika

Posty: 18332
Dołączył(a): 26.09.2005
Offline
PostNapisane: 31 gru 2017, 09:51 
Cytuj  
Jak pojawiło się M.2 to miało na celu oszczędność miejsca w laptopach, ogólnie są trzy wersje w skrócie pomijając dane techniczne jak wymiary i szybkości to mamy M.2 SATA 3, PCIe AHCI i PCIe NVMe.


_________________
"I've seen things you people wouldn't believe. Attack ships on fire off the shoulder of Orion. I watched C-beams glitter in the dark near the Tannhauser gate. All those moments will be lost in time, like tears in rain. Time to die."

***
Avatar użytkownika

Posty: 15491
Dołączył(a): 27.08.2005
Offline
PostNapisane: 31 gru 2017, 17:46 
Cytuj  
italios napisał(a):
PCIe Gen2 x2 & SATA

MOze byc m.2 co obsluguje tylko SATA? Oo
Bo ssd na SATA moge sobie gdzie indziej wpiac przeciez?

Dobra, nie mecze. Za 2 miesiace planuje kupic dopiero jak bede format walil to sie w tym czasie doucze.

Tak są m2 bez obsługi NVMe. często dzielą one port z SATA tak naprawdę (w sensie jak wsadzisz m2 to powiedzmy SATA0 nie będzie działać.
Kupować 2x droższy NVMe jeśli nie będzie przyrostu wydajności mija się z celem. m2 kupuje się aby nie zajmować tyle miejsca.


_________________
ciemny lud to kupi
Deshroom napisał(a):
jeszcze mnie lewy kciuk boli od biegania

***

Posty: 578
Dołączył(a): 7.10.2005
Offline
PostNapisane: 2 sty 2018, 23:22 
Cytuj  
kamilus napisał(a):
Ponoć jest to odczuwalne przy obróbce wideo. W pozostałych zastosowaniach w ogóle. Różnica w ładowaniu lokacji w grach żadna, przy programowaniu też zero różnicy. :(

Programowanie w bazach to tez programowanie ;) - a tam w szczegolnych przypadkach SSD robi gigantyczna roznice.

***
Avatar użytkownika

Posty: 16876
Dołączył(a): 12.09.2005
Offline
PostNapisane: 17 sty 2018, 18:18 
Cytuj  
kamilus napisał(a):
Ponoć jest to odczuwalne przy obróbce wideo. W pozostałych zastosowaniach w ogóle. Różnica w ładowaniu lokacji w grach żadna, przy programowaniu też zero różnicy. :(

Intellisense w C++ , zapierdala dużo zwawiej. Ale to różnica odczuwalna przy naprawdę ogromnych projektach.


_________________
viewtopic.php?t=6093
PODPISY: banery, sig'i, podpisy muszą zgadzac sie tematycznie z profilem forum, nie mogą być animowane, nie mogą przekraczac wielkości 100KB i wymiarow 90 (wysokość) x 400 (szerokosc).

***
Avatar użytkownika

Posty: 18332
Dołączył(a): 26.09.2005
Offline
PostNapisane: 17 sty 2018, 18:37 
Cytuj  
Update win10 łatający dziury intela i dyski ssd u mnie wolniejsze o ~20% brawo kur... intel.
Mam ochotę zrobić upgrade kompa na wiosnę i teraz już wiem że Ryzen 2000 zagości u mnie w kompie.


_________________
"I've seen things you people wouldn't believe. Attack ships on fire off the shoulder of Orion. I watched C-beams glitter in the dark near the Tannhauser gate. All those moments will be lost in time, like tears in rain. Time to die."

**

Posty: 386
Dołączył(a): 13.11.2005
Offline
PostNapisane: 14 lut 2018, 16:16 
Cytuj  
https://www.x-kom.pl/p/382690-dysk-ssd- ... d-oem.html

Micron 1100 256GB za 290zl, co sądzicie? TLC, ale niby jakies inne bo 3D ;d

Czy jesli dysk robiony na TLC to z miejsca skreślić? Co polecacie do ~350zl, najlepiej ~250GB?


_________________
Obrazek

***
Avatar użytkownika

Posty: 18332
Dołączył(a): 26.09.2005
Offline
PostNapisane: 14 lut 2018, 16:33 
Cytuj  
Kupiłem ten dysk niedawno do kompa swojego, jest to świetny dysk microna ( oni robią crucial ), MLC obecnie nie jest żadnym wykładnikiem niezawodności i jakości, te nowe TLC microna są bardzo dobre, dla biedoty zrobili pamięci QLC :)
Śmiało bierz bo warto, w testach dysk wypada bardzo dobrze, porównywalny z MX300 crucial.


_________________
"I've seen things you people wouldn't believe. Attack ships on fire off the shoulder of Orion. I watched C-beams glitter in the dark near the Tannhauser gate. All those moments will be lost in time, like tears in rain. Time to die."

*****
Avatar użytkownika

Posty: 2482
Dołączył(a): 14.08.2007
Offline
PostNapisane: 4 lis 2018, 19:47 
Cytuj  
Trochę odgrzeję temat- ostatnio jako że posucha na rynku pogrywam w TESO- niestety instalka waży ponad 100GB, a więc na moim ssd 128 gdzie jest win7 już nie wejdzie, a load masakrycznie długi.
Polecicie jakiś dysk SSD 500GB?
Z tego co widzę to różnica ceny między 350 a 500 GB niezbyt duża wiec chyba warto od razu na 500? ( oprócz tego oczywiście mam zwykłego twardziela 1T)

Avatar użytkownika

Posty: 49
Dołączył(a): 23.11.2017
Offline
PostNapisane: 4 lis 2018, 23:13 
Cytuj  
lordyp napisał(a):
Trochę odgrzeję temat- ostatnio jako że posucha na rynku pogrywam w TESO- niestety instalka waży ponad 100GB, a więc na moim ssd 128 gdzie jest win7 już nie wejdzie, a load masakrycznie długi.
Polecicie jakiś dysk SSD 500GB?
Z tego co widzę to różnica ceny między 350 a 500 GB niezbyt duża wiec chyba warto od razu na 500? ( oprócz tego oczywiście mam zwykłego twardziela 1T)


Od paru lat używałem dyskow Toshiby, model Q300 Pro na kosciach mlc - wczesniej 256gb obecnie 512. Bardzo fajne, zero problemow. Ta 512 bede teraz sprzedawac bo po zmianie plyty glownej przerzucam sie na m2 ale jakbym mial brac kolejny dysk ssd to z pewnoscia rozwazyl bym Toshibe. Z pewnoscia nie plextora bo ja i dwoch kumpli mielismy z nimi problemy w pracy.

Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 565 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 25, 26, 27, 28, 29  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group | Theme based on Zarron Media theme | Copyright © 2001-2012 MMORPG.pl Team
Redakcja MMORPG.pl nie ponosi odpowiedzialnosci za tresc komentarzy i odpowiedzi umieszczanych przez uzytkownikow.