No więc zacznijmy od stron.
1.Free peoples of ME (aka freeps) - czyli twoja postać z pve, wejść do Ettenmoors możesz na 40 lvl'u czego nie polecam bo nie masz jakichkolwiek szans, na takim levelu będziesz pierwszy do golenia. Gear z pvp jest ale tak naprawdę go nie ma, jest tragiczny, większość graczy używa sprzętu z pve.
Główna nagrodą dla freepow jest tytuł za każdy rank, ikona przy portrecie postaci i mount za 9 rank.
2.Monsterplayers (aka creeps) - tu różnica jest taka że zaczynasz na 65 levelu, masz do wyboru warga(stealth) reavera(melee dps) war leadera(healer, ale jest bardzo wytrzymały) defiler(healer, w odróżnieniu od war leadera który bazuje na direct healach i rezzach defiler ma sporo stackujacych się ze sobą hotów) i weaver (CC). W grze występują
destiny points które służą do ulepszania swoich potworków. Skille aktywne, pasywne, traity i skiny. Destiny points zdobywa się za robienie questów i zabijanie freepow. Tu ważne, destiny points są przypisane do wszystkich postaci na serwerze, czyli można zbierać freepem(robiąc questy w instancjach) i wydawać na creepie i odwrotnie. Do rozwoju creepy trzeba zdobywać też ranki, których jest 15. Z tego co wiem to nie ma jeszcze creepa rank 15, są 3-4 freepy więc trwa to dość długo. Creepy podróżują za pomocą map których jest 15, zdobywa się je robiąc questy dla danych twierdz.
3.Ettenmoors czyli zona pvp, mamy tu coś ala public dungeon(Delving of Fror) dla obu stron,a w nim bossy dropiące kamienie potrzebne creepom do niektórych traitów, a freepom do sprzętu. Ogólnie element pve chyba że się spotkacie
Każda strona ma swój camp z respawnem, npc'ami etc. po przeciwnych rogach mapy. Jest też 5 twierdz które się przejmuje, 2 z nich dają respawn point, poza twierdzami są jeszcze outposty których mamy 5, strona potrzebuje przejąć 2 żeby otworzyć wejście do DoF'u. Ogólnie w Etten jest bardzo dużo npc'ów (twierdze, outposty, mosty)które jak dla mnie tylko przeszkadzają, niektórzy zamiast walczyć to chowają się za nimi.
To tyle tak pobieżnie, można by się rozpisywać w cholerę i więcej tylko kto to będzie czytał:P Mógłbym jeszcze napisać na temat balansu ale to byłoby dośc subiektywne bo creepami grałem mało.