konrador napisał(a):
Co do zone'ow ogolnie... Zone'y sa naprawde male. Porownywac zone'y A OC z zone'ami WOW, to ta jakby porownywac powierzchnie Polski i USA.
Tyle razy juz bylo pisane ze zonowanie w Coananie nie ma nic wspolnego z GW
I tak i nie. Powtarzam (chyba juz trzeci raz?), ze beda:
a) zwykle instancje dungeonkowe / instancjonowane questy dla jednej osoby
b) zwykle zone'y takie, jakie znamy z wiekszosci gier
c) zone'y dzialajace w ten sam sposob, co miasta/oustposty z Guild Wars. Czyli jest sobie zone i po uzbieraniu sie w nim duzej liczby osob, tworzona jest jego dokladna kopia. W przypadku istnienia wiecej niz jednej kopii danego zone'a podczas wchodzenia do niego, bedzie istniala mozliwosc wyboru, do ktorej kopii/mirrora/districta chcemy wejsc.
OT PS. Zbiorcze wyjasnienie dla paru zainteresowanych apropos:
zniżanie się do czyjegoś poziomu przez moderatora
Nie przesadzajmy, jestem moderatorem paru dzialow, ale przede wszystkim jestem uzytkownikiem tego forum i nie widze powodu, dla ktorego nie mialbym sie czasem w ostrzejszy sposob wypowiedziec na pewne tematy, biorac pod uwage, ze jest to community forum stworzone "przez graczy dla graczy". Stanie ponad innymi uzytkownikami i unikanie wymiany zdan / zabierania glosu w niektorych sprawach, wynikajace tylko i wylacznie z faktu, ze jest sie moderatorem, w przypadku forum internetowego o grach wydaje mi sie troche smieszne i byloby dla mnie niezreczne. Moim zdaniem czym mniej interwencji nadgorliwych moderatorow w sprawach, ktore niekoniecznie jej wymagaja - tym lepiej, bo forum zyje wlasnym zyciem, dyskusje zmieniaja sie dynamicznie itd. A ze czasem dochodzi do sprzeczek? Jak w zyciu. Zgadzam sie, ze jest to czesciowe zasmiecanie, bo wieksza czesc flame'u nic konkretnego nie wniosla do tematu AoC, ale wiem z doswiadczenia, ze w 90% przypadkow, jesli ktos bedzie chcial zadac szybkie pytanie, to nie bedzie sie przekopywal przez kilkanascie/dziesiat stron danego topica (z flamami czy bez - nie robi roznicy), tylko wejdzie na ostatnia i po prostu zapyta.
WoW praktycznie nie ma zon, przechodzisz jak chcesz i tu sie zgodze, ze jest wieksza swoboda ruchu ale zapominasz o paru rzeczach:
AoC ma inna grafe i podzial na zony jest potrzebny, zeby i server i graczy pecety nie wykitowaly ze wzgledu na detale fizyke i wszystko co w aoc mozesz zobaczyc nie mozna zrobic jednego swiata, WoW natomiast grafe ma biedna w porownaniu do AoC i tym samym wywieramniejszy nacisk na servery i na graczy tym samym umozliwiajac jeden wielki swiat
AD a) instance sa, zonowanie dla jednej osoby? najwyzej jak do domku w tortage musisz wejsc, lub jakies pomniejsze questy natomiast pozniej malo, kiedy spotkasz sie z czym takim
ad c) wiekszej bzdury nie slyszalem, nie ma czegos takiego w AoC
reszta postu nie dotyczy AoC wiec sie nie wypowiadam