Cytuj:
Nastepny dodatek Ambulance ma rozwiazac problem z jita jak i generalnymi lagami poniewaz wnetrza stacji benda na odzielnych serwerach przez co lag dla ludzi na zewnatrz powinien byc znacznie znacznie mniejszy
Wcale nie, rozwiarze to problemu. Jest kilka mozliwych rozwiazań, ale:
a) sa trudne w realizacji, zwiekszanie liczby serwerow, poprostu nic nie da (tzn. da.. ale koszty beda rosnac w postepie geometrycznym)
b) te rozwiazania, poprostu nie moga byc w prowadzone.
Tak naprawde EVE moze spokojnie jechac na aktualnym klastrze. Problemem jest jest brak skutecznego systemu rownowarzenia obciazenia. Na kazdy system slonczeny przypada jeden serwer, wszystkie serwery sa zlaczone w jeden duzy klaster. Problem ? Jesli jest bardzo duzo ludzi w jednym systemie, to nie mozna przeznaczyc mocy zsumowanej z calego klastra na obliczenia z tego systemu.
Dobra nvm, to nie forum o szczegolach technicznych dzilania serwerow EVE
.
Lagi to nie mity fo fakt, i co z tym zrobia nie wiem. Z jednej strony ograniczenia sprzetowe (swiatlowod jest drogi, a 10GB ethernet jest za wolny zeby moc laczyc ram z dwoch roznych serwerow..).
Cytuj:
Dziwne, bo ja myślałem, że jest to "sieć" komputerów, a raczej klasterów. Czyli jeden system to tak jakby jeden klaster. Aczkolwiek moje wyobrażenie może być mylne bo nie siedzę w tym "bagnie"
Jeden system slonczeny to jeden serwer. Czasami jakas grupa systemow slonecznych. Wszystkie serwery sa spiete ethernetem i tworza klaster. Niestety, nie do konca dziala to tak jak powinno, ale i tak jest lepiej niz gorzej.