InkubPendragon napisał(a):
Ja naprawde niezle znam historie zakonów rycerskich, lacznie, z Krzyzakami
ok, dobrze jest rozmawiać z kimś, kto zna się na rzeczy
.
nie istnieje cos takiego jak zbroja teutoniczna.
fakt, to jest raczej moje nazewnictwo biorące się od krzyżaka (zbroja krzyżaka brzmi trochę gorzej, czyż nie?).
Nie istnieje tez cos takiego jak pelna zbroja plytowa z helmem garnczkowym, (...) od pelnej zbroi plytowej to dzieli gdzies tak zdziebka 150-200 w porywach do 300 lat
Z tego co wiem, to pojedyncze elementy płytowe były stosowane od XIII wieku, a pełna zbroja płytowa pojawiła się pod koniec XIV wieku, co do hełmu to powstał on między XII a XIII wiekiem, więc nie jest to aż taka duża różnica o której piszesz, a używany był z tego co pamiętam do końca XIV wieku, kiedy został zastąpiony (*zapomniałem niestety przez co*) edit: przez przyłbicę chyba, ale będę to musiał jeszcze sprawdzić później w Szymańskim.
Jedno zdanie. Panstwo krzyzowcow. Wiadomo cos wiecej na ten temat?
Gdyby było wiadomo, to bym się nie pytał, nie
?
Wiesz w ktorym roku byla pierwsza wyprawa krzyzowa, po ktorej powstaly pierwsze panstwa krzyzowcow w naszej realnej rzeczywistosci?
bazując na Manteuffelu pierwsza krucjata odbyła się w 1063ad po przemówieniu papieża Aleksandra II. Kierunkiem krucjaty była hiszpania opanowana przez saracenów, papież uznał wtedy ziemie wyzwolone spod jarzma saraceńskiego własnością papiestw obiecując nadać je w lenno zwycięzcą. Jeżeli ci nie chodzi o to, to zawsze może ci chodzić o papieża Urbana II, który nawołał do odbicia ziemi świętej z rąk ją plugawiących w 1096ad.
Wiesz jaki byl wowczas standard uzbrojenia ochronnego bogatego konnego?
w czasie pierwszej krucjaty to będzie to jakiś hełm + kolczuga + mieczyk, ale jak to napisałem wyżej nie wiadomo dokładnie o jaki okres chodzi co do do tego państwa krzyżowców. Zakładam że chodzi o cesarstwo łacińskie, to jest to koło 1200 roku ad.
Ad. 2 Nemedia. pomieszanie Bizancjum i Cesarstwa Rzymskiego Narodu Niemieckiego.
Wyraźnie pisze, że to jest na wzór cesarstwa, przy czym z bizancjum ma tylko to wspólnego że wynajmowało sobie 'ochronę' tak jak bizancjum wynajmowało sobie wikingów. Innymi słowy jest to poprostu cesarstwo biorąc pod uwagę, że nazwa 'cesarstwo rzymskie' jest od roku ~962 ad po koronacji Ottona na cesarza w rzymie.
Anyways, skończmy temat, bo się tu niezły offtopic z tego zrobił. Tego co bym się chciał dowiedzieć to pewnie i tak się nie dowiem