Indoctrine napisał(a):
Co do fanów ST i WH.
Przede wszystkim, ST jest produkcją amerykańską, WH europejską (z Niemiec). To jest wbrew pozorom bardzo ważna kwestia. Amerykanie niechętnie przyjmują europejskie rzeczy, szczególnie nie anglojęzyczne (niemieckie nazwy w młotku mogą zniechęcać). Do tego, rynek USA jest większy. Wystarczy porównać popularność p&p RPG. D&D amerykańskie jest tam numer 1 od dawna, a młotek, z kolejnymi edycjami nie umie się przebić (mimo, że poziom co edycja niższy).
Tak naprawdę świat Warhammera zna głównie z gier komputerowych a nie wersji papierowej, i nie z wersji fantasy (która nigdy nie odniosła na komputerze sukcesu) tylko z 40K. Do tego, od rpg znacznie popularniejszy jest Battle figurkowy, lecz to się nie przekłada na popularność gier komputerowych za bardzo.
ST to marka stara, dość znana, bo przez wiele dekad kontynuowana, zarówno w postaci filmów jak i seriali, a także gier komputerowych (Starfleet Commander, Bridge Commander, Legacy i parę innych). Ktoś powiedział, że była jedna seria... No cóż, ST miało aż 5 seriali telewizyjnych (jeden w latach 60-70 TOS 3 sezony chyba, potem w 80 TNG około 7 sezonów, następnie w latach 90 DS9 liczący 7 sezonów, potem Voyager z 7 sezonami i wreszcie STE z 4 sezonami w latach 00) i 9 filmów pełnometrażowych. To jest najdłuższy serial SF w historii, bo nawet tasiemiec SG to 10 sezonów SG1 i 5 SGA oraz toczący się SGU.
Warto nadmienić, że ST aspirowało zawsze do kina ambitniejszego, przez w miarę sensowną (nie zawsze) technogadkę, poruszanie problemów społecznych i moralnych (DS9 rządzi w tej materii) a nie same efekty specjalne i akcję.
A teraz już bez OffTopa, na sterownikach nowych od NVidii, beta 195. coś tam (te ostatnie bety jakie wyszły), znikły problemy z zacinaniem się. W miarę..
Zatem mogę powiedzieć, że misje są niezłe, walka kosmiczna dobra, choć brakuje mi dalej targetowania podzespołów jak w Starfleet Commander czy Bridge Commander, ale trudno..
Szkoda, że beta się kończy, a nie mam kasy na razie na kupno gry.. Cóz, zobaczę za parę miesięcy.
Z wielkiej brytanii.