Admin zachowałby się uczciwie, gdyby albo raz na zawsze zrezygnował ze straży w miastach na serwerze, albo nie usuwał ich wcale. Jednak dopóki jego wypowiedzi mają charakter czysto polityczny :>, nie mogę ocenić takiej inicjatywy pozytywnie.
Poza tym to nie ja kieruję postacią Arkana Ravenlorda II, więc o 'przymioty charakteru' skarg proszę nie kierować do mnie :>. Wydaje mi się, że postać Arkana jest najodpowiedniejsza na to stanowisko zważywszy na fakt, że gracz, który nią kieruje, ma naprawdę najlepsze doświadczenie z nas wszystkich.
Zapewniam, że Król poradzi sobie z utrzymaniem względnego (i tylko względnego) porządku w miastach, jeżeli straż zostanie usunięta. Był to zresztą postulat Alice Ravenlord na CL SE - straż NPC działa nieporównanie gorzej od tej złożonej z graczy, jeśli idzie o przestępstwa mniej oczywiste, jak na przykłąd wszelakie próby oszustwa. Jednak do sformowania skutecznej straży potrzeba mnóstwo czasu i pieniędzy. Pieniądze uda się pozyskać ze składek, co jednak z czasem?
Ja jako projektant ustroju :> wyrażam zgodę na usunięcie straży we wszystkich miastach, ale dopiero po obustronnej zgodzie Valarów oraz władz ziemskich - może to nastąpić najwcześniej za dwa tygodnie, kiedy struktury administracyjne nabiorą stabilności.
Proponuję, by od teraz Admin zrezygnował z wypowiedzi politycznych ^_- oraz ingerowania w sprawy graczy tak, jak to jest od bardzo dawna na CL. Zagadka: kto przyczynił się najbardziej do wprowadzenia tak 'oczywistej' teraz zasady nieingerencji? I jeszcze jedna - jaka postać była pierwszym więźniem politycznym GM za publiczne mówienie prawdy o tym, jak dla zabawy mordowali oni graczy?
Czas dorosnąć :>. GM zajmują się techniką, gracze grą. Dzięki GM Arkan może zakupić koronę (zgodne z RPG), dzięki nim może postawić niezbędne obiekty dzięki zebranemu drewnu/złotu (zgodne z RPG) oraz ustanowić centrum królestwa w Zamku (to samo). Mam nadzieję, że Admin dba o reputację serwerka i nie ośmieszy się wracając do metod stosowanych w pierwszych dniach działania CL, kiedy GM niewiele jeszcze wiedzieli o współpracy z graczami.
Byłbym wdzięczny, gdyby umożliwiono Harmonii zakup korony dla Króla oraz dostęp do Zamku. Wtedy zobaczymy, kto miał rację - Chaos czy Porządek. Poza tym wciąż oczekujemy na maile od Gildii Porządku w sprawie organizacji jutrzejszej ceremonii oraz wspólnego uzgodnienia przyszłego kształtu świata. Burmistrzowie zostaną wybrani demokratycznie. Jeżeli ktoś ma inne propozycje, zapraszam do słania ich tutaj:
[email protected]. Tylko proszę bez demagogii -jeżeli nie znasz alternatywy, lepiej w ogóle się nie odzywaj
.
Lcv