LOL
Normalnie czytam i nie wierzę własnym oczom
To właśnie typowe podejście Polaka - narzekać, ale nic nie robić i krytykować tych, co coś robią. Gratuluje. Kurcze, dlaczego ludzie na zachodzie potrafią wziąć i coś zrobić - daleko nie szukać: Counterstrike - mod do HL a teraz gra. Red Orchestra - super mod do UT2004 a teraz samodzielna gra. I mógłbym wymieniać pełno takich tytułów, ale nie w tym rzecz. Dlaczego ONI potrafią a my tylko narzekamy? Czy w Polsce powstał jakiś godny uwagi mod do jakiejkolwiek gry? Jakaś porządna mapka do jakieś gry? Sam swego czasu chciałem zrobić moda do Half-Life (Thunderbolt), ale jakoś większość ludzi to ma słomiany zapał. Kończy się na wymądrzaniu, poczuacniu innych itp.
Dla osób poważnych, dorosłych i które myślą poważnie o projekcie. Można by coś stworzyć. Dlaczego nie. To przecież od razu nie musi być WoW, Silkroad czy coś podobnego. Nie od razu Rzym zbudowano. I nie trzeba też robić wszystkiego od zera. Przecież w sieci jest pełno dostępnych za free engine'ów - ot choćby Torque (
www.garagegames.com). No, może nie do końca darmowy ($100) i nie wiem czy w podstawowej fazie nada się do mmorpg, ale ma świetny kod sieciowy. Są i inne enginy. Wystarczy trochę poszperać.
Ja pracowałem przez 2 lata w firmie produkującej gry. Co prawda nie mmorpg, ale jednak gry. Zaprojektowałem grę FPP, zajmowałem się level designem przy innej grze. I generalnie tworzenie gier to naprawdę bardzo ciężki chlebek, ale jak już coś powstanie to naprawdę to cieszy. Więc kuźwa przestancie narzekać i nie skreślajcie czegoś z góry, bo to bez sensu. Ja wiem, że na tym forum dużo osób ma jeszcze mleko pod nosem i mamusia wszystko kupuje, ale jak dorośniecie to spojrzycie na to inaczej. Powodzenia.
PS.
Czasu za dużo nie mam (praca), ale jakby co to chętnie pomogę zarówno z kodem (C++, C#, Java) jak i designem.