Asmodan dla Twojej wiadomosci gralem kiedys kowalem (niezbyt dlugo
, ale ten zawod jakos mnie nie pociaga...
Inna sprawa jest to ze nie chcesz wziasc pod uwage "bardzo wiele czynnikow jakie maja wplyw na.." ... drwalstwo ciesielstwo alchemie i cala reszte zawodow - na poczatku jest jeszcze trudniej niz kowalowi. Kowale produkuja rzecz potrzebna dla kazdego - zbroje (oprocz magow i czystych rzemieslnikow). Gracze nie maja wyboru wiec akceptuja takie ceny, a ze wielkosc pracy wlozona w wykucie zbroi i zarobienie na nia jest nieproporcjonlna, to jest to zasluga wylacznie samych kowali i tego cennika - rynek ksztaltuje ceny ale ich zakres wyznacza ten cennik, a teraz i zdanie Mistrza Gildi Rzemieslnikow (czy jakos tak
)
Moim celem bylo to aby kowal byl takim samym rzemieslnikiem jak inni, nie osobna instytucja. Tyle sie mowi o klimatycznych gadkach itp. a mi obraz swiata psuje wyolbrzymienie kowalstwa. Na starym DZ kowal byl postacia pierwszorzedna, teraz jest tak samo w kazdym badz razie do czasu gdy magowie osiagna obiecana potege. Dlatego prosze kowali o ustalenie mniejszych cen za swoje produkty - zarobicie godziwie i jednoczesnie nie zniszczycie innym przyjemnosci grania. To przeciez tylko gra - zloto w wiekszej ilosci nie jest do niczego potrzebne (eee... widzial ktos architekta?), chyba ktos nie potrafi czerpac satysfakcji z czegos innego niz kupki zlota w banku.
"na przyszlosc czytajcie dokladnie to co ktos pisze..."
1. "Wywazenie cen jest naprawde trudne, gdyz teraz sprzety wykute z poszczegolnych rud maja dodatkowe ukryte wlasciwosci..."
"Wiec prosze o brak zarzutow, ze zle dobralem ceny,gdyz bralem pod uwage wlasnie takze te ukryte wlasciwosci."
2. "a napisalem ze wzialem pod uwage bardzo wiele czynnikow jakie maja wplyw na kowalstwo..."
Jezeli chodzi o ta wypowiedz to nie widze tutaj mowy o czynnikach "majacych wplyw" na kowalstwo (domyslam sie ze chodzi o ceny rudy, czestosc wykuwanych rzeczy, czas potrzebny na nauke itp) a jedynie o zrownowazeniu cen za poszczegolne metale.
"z rozmowy z toba jaka rzeprowadzilem wynika ze raczej drwal...."
"wiec sory ale malo wiesz na temat kowalstwa..."
Ja Ci nie zarzucam niewiedzy na ten temat mimo iz nie uwzgledniles np. innej kolejnosci broni z kolorowych metali. Doceniam Twoja prace jaka wlozyles w stworzenie tego cennika - nie neguje jego zawartosci merytorycznej, tzn proporcji cen miedzy zbrojami itp, ale same ceny - jedyne zmiany jakie proponuje to pomnozenie tego cennika przez 0,xx.
"jak bedziesz kowalem to pogadamy....."
bylem
"na razie prosze nie zabieraj glosu w sprawach ciebie bezposrednio nie dotyczacych"
Dotyczy mnie to jak najbardziej. Chce czerpac przyjemnosc z tej gry. Ale znajac wiekszosc kowali z ZS wiem ze nie beda oni za*****c za gp's. O ile pamietam Asmodanie jako jeden z niewielu na DZ chodziles ciagle w najlepszych metalach.
<font size=-1>[ Ta wiadomość została zmieniona przez: ziemni dnia 2002-03-26 01:45 ]</font>