Po kilku dniach grania nasunely mi sie takie mysli:
Spotkalem kilku magow z gildii i nie wiem dlaczego od razu sie do nich zrazilem i jedno slowo ktore mi sie cisnie na usta po ich spotaniu to dupki
. Rzucaja czary na lewo i prawo, a z tego co wiem to wlasnie magia spowodowala zniszczenie poprzedniego swiata. Wiec tu nasuwa sie pytanie po co jest ta gildia, aby skupiac kumpli ktorzy maja specyficzny dar magii i pokazywac swoja wyzszosc przy kazdej nadazajacej sie okazji? Czy po to aby kontrolowac uzywanie magii? Ja na razie sklaniam sie do tego pierwszego stwierdzenia. Mamy teraz tutaj kaste wyzsza ktora ma w glebokim powazaniu tych niemagicznych. NIewiem moze nie ma nikt koncepcji jak ma wygladac tak gildia, co ma robic. Moze nie ma odpowiedniego przywodcy, nie wiem. Proby skontaktowania sie z przywodcami, zobaczenia jak funkcjonuja konczyly sie zawsze odpowiedza zapytaj bogow. To co ci biedni magowie nalezacy do gildii albo nie cha sie podzielic swoja wiedza albo wiedza tylko tyle ze sa w gildii i moga dowolnie czarowac. Dlatego mam kilka propozyji godnych do rozwazenia:
1. Dlaczego by nie podzileic magii na biala i czarna tak aby kazdy uzdrowiciel mogl czarami kogos uzdrowic lub poblogoslawic. Przeciez to nie jest zle.
2. Do magi czarnej bym zaliczyl wszystkie czary szkodzace, zabijajace i przyzywajace i to one powinny podlegac kontroli gildii magii.
3. Gildia magii powinna kontrolowac uzywanie czarnej magii, ograniczac jej uzycie skoro jest tak niebezpieczna.
4. Do gildii magi powinni byc przyjmowni wszyscy ktorzy posiadaja czar magiczny, pozwoli to na kontrole ich ale tylko niektorzy powinni miec mozliwosc kozystania z czarnej magii. Taki podzial np. na bialych i czarnych magow.
5. Dodac mozeliwosc powstania magow chaosu. Jesli ktos wybieze ta sciezke to niech przynajmnie ma jakies minimalne szanse nauczyc sie czarow czarnej magii.
6. Wprowadzic dyscypline w szeregach gildii magii.
Wiem troche tego duzo ale juz mnie troche znudzilo zachowanie spotkanych magow i gdym ja mial wladze w tej gildii to na pewno bym im nie pozwolil urzywac czarnej magii a dla niektorych to nawet zadnej maggii.