Ostatnio pogrywam w coś ciekawego via WWW, a mianowicie renesansowe królestwa. Dość ciekawa koncepcja rozwoju jednostki renesansowego społeczeństwa, choć niestety stosunkowo wąski zakres rozwoju w pewnym sensie, ale nie wymaga siedzenia godzinami, ot raz na dzień zjeść i wydać polecenia swojej postaci.
Zaczynamy jako chłop, bez ziemi. Pracujemy na plebanii zyskując Punkty Reputacji (PR) za półdarmo (5 talarów), lub w kamieniołomach (15,50 płatne pół od razu, reszta w niedzielę), lub u graczy (co przy początkowych statystykach graniczy z cudem) powoli zyskując Reputację, Zaufanie, oraz pieniądze. Po osiągnięciu odpowiedniej kwoty (należy pamiętać o regularnym spożywaniu posiłków, które albo utrzymują nas tylko przy życiu, albo zaspokajają głód i zwiększają statystyki) udajemy się do ratusza, gdzie wpłacamy pieniądze w zamian za nadanie ziemi. Od tego momentu wybieramy możliwość uprawy różnych rośli, lub hodowli zwierząt. Trzeci poziom pozwala wybrać zawód (oprócz pola możemy zostać kowalem, stolarzem młynarzem ectr.). Kolejne poziomy umożliwiają nam studia, zaciągnięcie się do wojska, zostanie wójtem, ścieżka duchownego (od księdza/plebana do papieża, nie wiem dokładnie) mieszanie w życiu politycznym i mieszkańców swojego miasta jak i państwa, wojny i wiele wiele innych, a to wszystko zaczynając od jednostki. Oczywiście odpowiednie urzędy typu wójt są wybierane na zasadzie głosowania mieszkańców miasta (nie wiem jak z królem, papieżem ectr.) na określony okres czasu, bądź rezygnację/przejęcie miasta przez wroga itp.
Plusami są:
-ciekawa koncepcja gry via www
-dość ładna "oprawa graficzna: jeśli tak to można nazwać
-spore, choć jak dla mnie zbyt małe na początku, możliwości ścieżki rozwoju swojej postaci, od zera do bohatera
Minusy:
-jeden wielki minus - czasem nieziemsko długo wczytuje, loguje, ectr. a zakupy na targu liczone są czasem godzinami
Link
http://www.krolestwa.com/
Nie obrażę się za rejestrację poprzez banner z podpisu:
Edit, który oczywiście nie działa ;/
Więc link:
http://www.krolestwa.com/Enregistrement ... ain=gothel