Nie znalazłem tematu, to może napisze... może komuś się spodoba.
Ryzom niegdyś było płatne, i najprawdopodobnie będzie. Jednak teraz, i przez kilka najbliższych miesięcy jest w pełni darmowe. Można ściągnąć klienta, założyć konto i spróbować.
http://www.ryzom.com/en/
Na głównej stronie są wszelkie informacje, więc rozpisywać się nie będe. Generalnie gra jest dość innowacyjna, bardzo rozbudowany craft, brak leveli (system podobny jak w dungeon siege - używasz danego skilla - to dany skill dostaje exp i podnosi się z czasem). Są 4 główne dziedziny - walka bronią, magia, rzemiosło, wydobycie (surowców) - z czego każda dzieli się nad podkategorie, i tak na przykład gdy osiągniemy 20 lv w magii mamy do wyboru magie ofensywną i defensywną, później na 50, 70 itd... w sumie max lv to 250. I oczywiście można rozwijać wszystko. Można mieć 250 w każdej podziedzinie, co zajmie oczywiście mnóstwo czasu.
Przedmioty: Używa się tylko tych które wytwarzają inni gracze - potworki rzucają tylko materiały do produkcji.
4 rasy, 2 frakcje. Jest jakieś mass pvp, jakies pvp dungeony.
Grafika w miare porządna.
To tyle słowem wstępu... reszta na stronie. Warto też wspomnieć o ryzom ring - szczerze mówiąc, nie wiem co to dokładnie jest, ale zdaje się, że narzędzie dzięki któryme gracz sam może tworzyć contest do gry.
Gra z pozoru troche inna niż masowe sieczki typu silkroad, mu, 2moon, archlord, rohan, bloodfreud... Jednak mnie nie przypadła do gustu
Może innym się spodoba.