Dlaczego tylko wszyscy porównują WAR'a do WoW'a? Jak by innych MMORPG nie było. Choć faktycznie przez to RvR to do WoW'a chyba mu najbliżej. Poza tym WAR był tworzony chyba aby uszczypnąć rynek graczy WoW'a a nie innych gier.
Zacząłem ten temat porównaniem do Lineage 2 (bo w WoW'a nigdy nie grałem). Ale muszę przyznać, że w porównaniu z L2, WAR można dość dziwnie ocenić.
Np. jeśli chodzi o wygląd modeli postaci, detale, tekstury (szczególnie postaci), animacje rzucania czarów i skilli, to chyba nikt się nie będzie kłócił, że właśnie Lineage 2 jest wzorem do naśladowania. Mimo iż L2 jest na rynku tyle co WoW, to wciąż zachwyca. No i w porównaniu L2 z WAR, co tu ukrywać ten drugi wypada gorzej
WoW<WAR<L2
Lecz biorąc pod uwagę szeroko pojęty content, to WAR wypada bardzo dobrze na tle innych MMORPG'ów. Dawno nie grałem w grę, która by mnie na każdym kroku czymś pozytywnym zaskakiwała. WAR ma wiele takich "niuansików", których nie uraczyłem np. w Lineage 2, Perfect World, czy Legend of MIR 3. A to wszystko przekłada się na bardzo pozytywny odbiór WAR'a. Widać twórcy zaczerpnęli z innych gier to co najlepsze i stworzyli dobrą grę. Może jest parę niedociągnięć (jak np. animacje czy grafika), ale swoją grywalnością WAR puki co bije konkurencję
Choć z oceną całej gry warto poczekać aż ludzie dojdą do endgame. To się okaże za jakiś czas. Ale na chwilę obecną, to dochodzenie do endgame w WARze jest całkiem przyjemne. I to się teraz dla mnie liczy