nareszcie pojawilo sie przez wielu oczekiwane farmerstwo
koniec z zabijaniem niewinnych, teraz kazdy rasowy morderca 95% czasu bedzie spedzal na dzialeczce pielegnujac jablonki, cebulke, chmiel itd
tyle tytulem wstepu
teraz how to
1. kupujemy nasionka u farmera (poki co jest w adel)
2. znajdujemy miejsce odpowiednie dla naszych roslinek (gatunek gleby - info o wymaganiach na
http://uo.netla.pl/index.php?id=farmerstwo )
3. klikamy 2 razy na nasionku i gotowe
4. czekamy 30 min
5. gdy pokaza sie roslinki mozemy zbierac plony - 2 razy na roslince i zbieramy 1 owoc
6. zbieramy max 7 sztuk, po kolejnej probie roslinka znika - a tego nie chcemy
7. po kolejnych 30 min (okolo) pojawia sie nowe owoce
8. gainy dostajemy za udane posadzenie i udane zebranie owocow
9. narazie mozna sprzedawac cebule i kukurydze u zaopatrzeniowca
teraz czas na niedociagniecia - domyslam sie ze to testy i o czesci z nich wiecie ale co mi szkodzi w czasie oczekiwania na kolejne plony mam czas na wypociny
1. strasznie wolno rosnie ten skill (od 0 do 25 zajelo mi okolo 8h ciaglego sadzenia i zbierania oraz pochlonelo majatek okolo 20k)
2. wiekszosci owocow nie da sie sprzedac vendorkom mimo ze oni je sprzedaja (sprzedaz marchewek gracza jest raczej malo dochodowym interesem)
3. nie da sie takze narazie przerabiac niektorych owocow (len, bawelna, pszenica, chmiel, kukurydza)
4. wiekszosc rzeczy jest niepodswietlalna i ciezko sie je zbiera (narazie tylko czosnek, len i chmiel daje sie w ten sposob zbierac, w przypadku reszty musimy klikac w bardzo maly zakres roslinki zeby ja zebrac)
5. czosnek nie daje sie wogole zbierac - jak urosnie i sie pokaze to zawiera 0 owocow - 1 klik i znika
6. mozna posadzic kilka roslinek w jednym miejscu
7. bardzo ciezko sie zbiera owoce - trzeba 2 razy kliknac, dobrze wcelowac i powtazac ta czynnosc 7 razy (z malym delayem) - trwa to 30-60 sec a nieraz 5 min nawet - i uzukujemy dochod w wysokosci 21 gp
- dla porownania w 60 sec szycia da sie zarobic ponad 500 gp
coz praca na roli ciezka i jak zwykle malo oplacalna
dodatkowo jesli klikniemy za duzo razy roslinka znika (niestety nie wiemy kiedy pojawiaja sie owoce)
8. chmiel i bawelna sa niekupkowalne (pojedyncze sztuki wpadaja do plecaczka)
propozycje
1. czas wegetacji i zycia roslinek jest bardzo zblizony - niech marchewki owocuja co 1h(czasu uo) i zyja np 1 dzien(uo) a taka jablon daje plony raz dziennie(uo) a rosnie miesiac(uo), takze powinny sie roznic iloscia owocow, ich cena a takze cena nasion
2. chyba lepszym rozwiazaniem byloby zbieranie wszystkich owocow na raz
3. nie wiadomo kiedy roslinka ponownie owocuje - moze jeden klik na roslinie pokazywalby jej nazwe i ilosc owocow - a tak jedyna metoda jest zbieranie - a jesli nie odrosla jeszcze zniknie :/ - 2 rozwiazanie uzywamy skila na roslinke i pokazuje nam ile ma owocow i za ile dojrzeje
4. mamy 100% szans ze roslinka wyrosnie po zasadzeniu nawet jak gleba nie jest wlasciwa (po prostu trzeba 10 razy wiecej klikac przy sadzeniu)
5. moze roslinki moglyby sie mutowac - zamiast cebulki corpser, a jablonki raperek
6. brak jakiejkolwiek pielegnacji - oto kilka propozycji
kopiemy ziemie lopata przed wsadzeniem nasionka
po wsadzeniu nasionka podlewamy je woda
zeby roslinka szybciej rosla podlewamy ja magiczna mixturka wzrostu sporzadzona przez alchemika (beczka z woda+konski kal+mieszadelko)
7. rosliny nie daja nasion co jest sprzeczne z ideom owocowania
8. 60 farmerstwa i sadzimy i zbieramy wszystko i co dalej? mam nadzieje ze pojawia sie jakies nowe roslinki
9. mam nadzieje ze owoce i czesc regow zniknie z vendorkow lub ich liczba spadnie do minimum - w innym przypadku farmerstwo nie ma raczej szans bytu - tylko dla pk hobbistow
10. jalowiec nic nie daje - a moze z jalowca robic by pewien alkohol (gin), mam tez nadzieje ze z chmielu bedzie piwko a z kukurydzy/prznicy spirytusik
11. cos dla kobiet (tych prawdziwych i tych mniej) - moze biale kwiaty dawalyby po obcieciu nozyczkami kwiatka, idealny prezent w zalotach tudziez imieninach itd.
12. nie ma mozliwosci usuniecia roslinek ktore nie owocuja
narazie tyle
a jeszcze jedno czym sie rozni trawa od ziemi???
w czasnie pisania posta (trwalo to 3 godziny cos sie pozmienialo) jakos przestaly rosnac niektore roslinki wybadam i napisze errate
<font size=-1>[ Ta wiadomość została zmieniona przez: jashchoor dnia 2002-09-03 21:44 ]</font>