Cytuj:
2003-06-15 08:54, Beast napisał:
Przy Ultimie Online spedzilem ze znajomymi kilka dobrych lat
serce kraje, jak widze nieswiadomych graczy postujacych na forach ze graja w Ultime Online:
do cholery nie nazywajcie tego Ultima Online TM
Ja ciebie doskonale rozumiem, zaczales grac w UO w czasach gdy cos takiego jak free shardy nie istanialo. Do czasu pojawienia sie ich dobrze juz poznales zasady rzadzace oryginalna UO.
Jest naturalne ze w takich warunkach, free shardy musialy dla ciebie wypasc blado.
Jedna rzecz to wlasnie slabsza stabilnosc, etc, brak profesjonalizmu...
Przeszkadzaja ci tez szczegolnie "udziwnienia" ekipy prowadzacej.
Ale wlasnie o to chodzi ze nikt nie probuje zrobic kopii OSI, free shardy nie sa skierowane dla ludzi ktorym odpowiadaja zasady OSI. To nie jest proba zrobienia OSI, tylko za free.
Jesli tak na to patrzysz jestes w bledzie.
Dla osoby z duzym stazem gry na OSI przyzwyczajonym do tamtych zasad free shadry nigdy nie beda interesujace.
I tutaj jest jedna przewaga serwerow OSI, gdyz tam graja wylacznie osoby, ktore maja dokladnie to czego oczekuja.
Tym czasem na serwerach free sa dwie grupy.
Jedna, ktora preferuje inne zasady i nawet za darmo by na OSI nie przeszla.
Druga, ktora z checia by zagrala na OSI, ale nie ma kasy.
CO do tej nieswiadomosci to bardzo ryzykowne stwierdzenie. Aby miec swiadomosc co do grywalnosci danego shardu trzeba na nim poprostu grac. I nawet ten sam shard po roku moze sie zupelnie zmienic, jesli zmienia sie ludzie.
Zarowno shardy OSI jak i free ewoluuja.
Free shardy robia sie bardziej stabilne
Na OSI tez wprowadzane sa zmieny, czesto o charkterze marketingowym majace przytrzymac starych graczy.
Ja nie mam zielonego pojecia jaki klimat panuje na shardach na ktorych nie gram.
Wiem tylko ze mechanika z OSI podoba mi sie bardziej niz mechanika z free shardow. Szczegolnie wyzszy poziom mozliwosci PvP
Z drugiej strony przyzwyczailem sie do pewnych zasad zachowania no i mam za soba 8 lat doswiadczen w tradycyjnych RPGach.
Dlatego mi osobiscie bardzo odpowiada regulamin z ktorego nasmiewal sie pan stopa.
Na free shardach podoba mi sie jeszce ich elastycznosc, mozliwosc wprowadzania zmian i swiadomosc ze samemu mozna miec wplyw na pewne rozwiazania.
Na pewno nie dotyczy to kazdego, ale mnie na pewnym etpanie zaczela troche nudzic gra i odkrylem duza przyjemnosc z przejscia na "druga strone"
I np w przypadku kwestii domow na UO, to uwazam ze klasyczne domki z OSI sa wyjatkowo denne (szczegolnie keep i castle)
Chyba najdrozszym w miare sensownym budynkiem jest wieza.
I w tym momencie moge uruchomoc wlasna wyobraznie i zaprojektowac dla graczy cos nowego ciekawszego:
np wieza maga:
http://www.mmogspot.com/~migalart/d6.jpg
czy zamek
http://www.mmogspot.com/~migalart/zamek.jpg
w tym momencie to mi sprawia wieksza satysfakcje niz sama gra