No i wniosek jest prosty: sado-masochisci do boju... to nie dla mnie.
Ogolnie rzecz biorac dziwi mnie, dlaczego GMi na free shardach koniecznie chca poczuc wladze i bawic sie w bogow. Owszem, znajdzie sie grupa ludzi, ktorzy przystana na takie zasady, ale po co komplikowac sprawe. Dodatkowe ograniczenia zmiejszaja ilosc chetnych.
Jesli ktos chce miec shard RP to niech promuje gre RP, a nie banuje ludzi, ktorzy nie maja na to ochoty...
Kilka przykladow:
3. Rozmowy
Aby utworzyć klimat, podobny do tego, który panował kiedys, (chodzi tutaj o klimaty RPG dop. Malcolm'a:) uzywamy podczas rozmowy specyficznych slow. Nie witamy się np. "Cze" albo "Joł men" tylko np. "Witaj". Również przy pożegnaniu nie używa się "Nara" lecz "Bywaj" lub "Zegnaj". Nie zastosowanie się do tej zasady skonczy się wyladowaniem w wiezieniu, na bezludnej wyspie lub blokada konta na jakis blizej nie okreslony czas.
4. Znaki
Zabronione jest również używanie makr i symboli uławtiajacych rozmowe, np. będą karane usmieszki wszelkiego rodzaju:
,
, :> i inne oraz skroty:
brb, lol, bbl, rotfl i inne. Aby okazac swoje uczucia uzywamy "emote" do tych celow np.:
*usmiecha sie*, *smieje sie* itd. (dla niewtajemniczonych: aby uzyc "emote" napisz w czasie gry ":" tj. dwukropek i nacisnij spacje po czym wpisz np. usmiecha sie
5. Kultura
(...) Wszelkie kłotnie, ciagle powtarzajace się problemy lub niewykonywanie polecen będzie się odwoływac do skutkow w|w punktow. I nawazniejsze nie nagabujcie GM'wo, czy to e-mailem czy na IRC'u czy tez przy pomocy podobnych programow!
Wnioskujac, jak mam np srake i musze do kibla to powinienem napisac: przepraszam was, ale niedomagam, i musze na moment odejsc od komputera?
A moze powinienem wytworzyc swoj wlasny slag? W stylu B1 (zaraz wroce), B2 (telefon) itp. Huh.
Wiem, ze moj mail jest krytyczny, az do przesady, ale raza mnie takie ograniczenia...