Aludan napisał(a):
Kruzer napisał(a):
youtube.com/watch?v=0KTkF_YFzgc coś na tej zasadzie. W thrustmaster hotas x jakoś mało klawiszy jest.
Wow, fajne
Choć szczerze mówiąc liczę na oculusa - w porównaniu z nim 3 monitory to już przeżytek ;P
(a efekt, że dużo osób ma problemy przy dłuższym graniu z oculusem, może wyjść na dobre - i tak za długo siedzę przy kompie ;P)
Rozwiązanie z 3 monitorami wydaje się lepsze pod warunkiem, że funkcjonuje z prawidłowym oświetleniem. Szkoda, że twórca tego panelu nie zrobił wraz z nim jakiegoś podświetlenia diodami led "od dołu" bo siedzenie w ciemnym pomieszczeniu z 3 bijącymi migającym światłem monitorami prosto w oczy to rzeźnia dla wzroku (u osób podatnych może wywołać epilepsję).
Wszelkiego rodzaju hełmy - czy to z mini-monitorami czy też z bezpośrednim wyświetlaniem obrazu na gałce ocznej - też mają mocne ograniczenia w stosowaniu, te zalecenia producentów co do max. czasu użytkowania i przerw nie są przesadzone. Długotrwały kontakt z takim sprzętem może prowadzić do różnego rodzaju zaburzeń - nie tylko widzenia, zmysłu równowagi ale i prawidłowego funkcjonowania mózgu.
Miałem kontakt z norweską stocznią, a właściwie ich biurem projektowym - korzystali w swojej pracy właśnie z takich hełmów do wizualizacji okablowania, orurowania itp. Byłem u nich na etapie wdrażania tego systemu i szkoleń jakie przechodzili. Rok później podczas kolejnej wizyty okazało się, że system został odrzucony. Na 12 inżynierów, którzy z niego korzystali, ponad połowa miała problemy z pracą z tymi urządzeniami. Nudności, bóle głowy, problemy ze wzrokiem. Najciekawsze było jednak to, że 3 gości (mimo, że pracowali zgodnie z procedurą bezpieczeństwa) miało objawy podobne do padaczki (ustąpiły po kilku miesiącach od zakończenia pracy na tym sprzęcie). Trudno tu jednoznacznie wskazać przyczynę, generalnie przyjmuje się w takich wypadkach, że niektórzy ludzie są bardziej podatni na takie efekty. Sęk w tym, że dopóki ktoś z czymś takim się nie zetknie to nie wie jak na niego podziała.