Z założeniem tego tematu zbierałem się już jakiś czas. Zamiar zamieniam w czyn, a zainspirowały mnie wypowiedzi pod ankietą o wersji pl wowa i nuda.
Zauważyłem, iż to forum (przynajmniej dzial WoWa) jest bardzo hmm ,że tak powiem antypolskie. Przeglądam je od (zdaje się) kwietnia 2005 roku. Spora część użytkowników forum o polskiej populacji graczy wypowiada sie, delikatnie mówiąc, niepochlebnie, podczas gdy graczy zagranicznicznych wynosi pod niebiosa i opisuje w samych superlatywach. Czytałem już jak to Polacy mówią be, jacy chamscy są, jak grać nie potrafią, że to takie nubki, 'że ojacięniemogę" . Dowiedziałem się również, że Anglicy, Niemcy, Francuzi (generalnie wszyscy poza Polakami) są milutcy, wspaniali, genialni i ogólnie orgastycznie się z nimi gra.
Zaznaczam, że nie katuje w wowa hardcorowo (dorobiłem sie 3x 60 z mniej niż średnim ekwipunkiem), zdążyłem jednak spostrzec taką rzecz, mianowicie- na trzech moich serwerach poziom chamstwa, kultury i (nie)uczciwości po rozbiciu na narodowości jest mniej więcej...równy! o kurde... No dobra każdy kraj prezentuje inne modele zachowań, a przedstawiciele danego mogą być bardziej przyjaźni/nieprzyjaźni. Polacy nie wypadają tak źle. Podsumowując prywatne doswiadczenia, z ziomami grało mi się przyjemnie (nie zawsze co prawda, ale z zagranicznymi kolegami również nie zawsze było różowo).
Na poparcie moich słów, cytat wypowiedzi o wersji pol:
Cytuj:
Co do spolszczenia, to nie, dodatkowy odsiew debili zawsze sie przyda.
Czemu autor z góry zakłada, że potencjalni polscy gracze nie znający ang to debile? (chociaż może coś źle zrozumiałem, jeśli tak sry dla autora)
Nie wiem czy to tylko takie wrażenie, czy rzeczywiscie to forum Polaków nie lubi?
Proszę o dyskusję.