http://www.gry-online.pl/S013.asp?ID=51700
Firma THQ dołącza do grona wydawców, którzy postanowili zintensyfikować walkę z rynkiem używanych gier. Posiadacze nowych egzemplarzy UFC Undisputed 2010 otrzymają specjalny kod aktywujący tryb multiplayer – będzie można użyć go tylko raz. Granie w sieci na używanym produkcie oznacza więc konieczność kupienia klucza za dodatkowe 5 dolarów.
szczerze mówiąc nawet nie wiem jak to skomentować. Absolutnie nie rozumiem tej nagonki na rynek wtórny. Widać devsi wlacząc z piractwem i odnosząc sukcesy zauważyli, że przychody im się wcale znacząco nie zwiększyły. Pirat owszem nie ściągnął pirackiej kopii, ale oryginału za pełną kwotę też nie zakupił. Więc "straty" które ponosiła firma (ofc. tylko na papierze) z powodu piractwa były i są po prostu nie do odrobienia.
Devsi więc poszli po rozum do głowy i wzięli się za klientelę która kupuje oryginały. Sęk w tym, że ta klientela też jest mało zdyscyplinowana i często zadowala się używaną kopią by zoaszczędzić kilka złotych. Devsi znów policzyli ile to taka zła klientela przynosi im "strat". I bierze się za ten rynek.
Najpierw powoli przez ostatnie ~5 lat tłumaczyli, wmawiali, że kupno uzywanej gry jest be. Teraz przeszli do ataku i uderzają bezpośrednio w prawa każdego konsumenta.
Mój towar, zapłaciłem za niego, to mogę go sprzedać, pożyczyć, wyrzucić etc. I wara od tego - osobiście ze swojej strony postaram się bojkotować każdy tytuł zabezpieczony w ten sposób - już nie przed piratami (bo gra nie warta świeczki), ale przed ludźmi którzy po pograniu/uzyciu odsprzedają swoją własność drugiej osobie.
PS. Na X360 płacimy już 3x za to samo
(mój ostatni wjazd na X360, przysiegam). Jak tego typu przypadków będzie więcej to specjalnie kupię X360 by piracić gry takich devsów