Xanth napisał(a):
IcE napisał(a):
Ja wzorem co niektórych zachodnich serwisów mmorpg uzależniłbym rangę od wieku konta na forum a nie od ilosci postów.
Bzdura. Co z tego, ze ktos zalozyl konto 10 lat temu, jesli sie nie udziela i nic w forum nie wnosi? To z jakiej okazji mialby miec jakakolwiek range?
Forum zyje dyskusjami. Forum bez dyskusji to forum martwe. A dyskusje to posty. Posty, to najbardziej aktywni userzy. Dlaczego wiec ci userzy za aktywnosc, czyli za rozwoj i utrzymanie forum, nie mieliby miec choc tej malej nagrody w formie rangi?
X.
Moja propozycja wnosi tyle ze mielibysmy tu odniesienie to tego, że dana osoba zyje siecówkami dziesiec lat a nie pół roku i nie nabiła rangi postami w stylu 1st, 2nd, lol, stfu tudziez upem , farmazonami, ofertami WTS WOW gold itp jak ma to czesto miejsce.
Sądze ze - w celu rozwiaznia watpliwości - do mojej propozycji wystarczyłoby dodac odniesienie do aktywnosci ale merytorycznej np:
- ostatnie logowanie [ jezeli starsze niz 6 miesiecy title zmienia się na "forumowicz"] , po ponownym zalogowaniu ranga jest ponownie ujawniana
- symboliczna ilosc postów nie mniejsza niz X dla utrzymania rangi - np 50 na rok (ilosc wskazująca ze dany user bierze z przyjemnoscią udział w zyciu forum ale nie musi dla utzrymania rangi tworzyc postów z przymusu lub na pokaz [aby rangę nabic])
- gdyby dla kogoś i te dwa w/w współczynniki nie było miarodajne można i na upartego dodac obowiązek utrzymania bieżacej aktywności poprzez autorstwo X postów (np połowy z 50) w przeciagu ostatnich 365 dni.
Z całym szacunkiem do poglądów Xantha, którego doświadczenie w mmo szanuję, i którego wiedza nie powinna podlegać dyskusji nie uwazam by sam post count był najlepszym wyznacznikiem dla rangi w forach mmo. Nie sądze również by adminom zalezało na postach byle jakiej tresci, byle były. To czyni z forum smietnik a nie miejsce rzeczowej dyskusji. Wystarczy zresztą spojrzec na wypowiedzi niektórych forumowiczów, którzy nie moga sie pochwalić 3k+ postami ale mają ich po 300-400 postów za 5-8 lat swojej bytnosci na forum i sa to posty które naprawde wiele wnosza do aktualnych dyskusji.