warhameron napisał(a):
Bo po sprzedaży 100-200 k pewnie są do przodu i mogą działać. Jak zostanie 30-50k abo to bedą rozwijac na bank.
Przeciez to jest sprzedaz po premierze tylko i to pewnie samych pudelek bez dystrybucji elektronicznej. Sam amazon sprzedal ponad 300k preorderow a rift byl dluuugoo na liscie bestsellerow PC.
Do twoich liczb dopisalbym spokojnie jedno zero. 50k ludzi to bylo w closed becie 2-3 jak jeszcze o klucz bylo ciezko.
No i budzet to 50mln $ wiec zeby im sie zwrocilo musieli sorzedac ok. miliona kopii i imho im sie zwrocilo bo jak dotad sa bardzo zadowoleni i w kazdym wywiadzie i poscie do community na forum sa "zaskoczeni" cyframi jakie zobaczyli po premierze i jakie widza wciaz.
Na serio moze zagrajcie, zobaczcie ile jest serwerow, jakie sa populacje w prime time, jak eventy i rifty przyciagaja zergi ludzi ktorzy nagle zaczynaja wyrastac spod ziemi, itp... potem zacznijscie szacowac ile maja graczy bo liczba 50k... jest smieszna i nieprawdziwa. 50k ludzi to gra w pseudo-gry typu Mortal Online.
Jesli vgcharzt podaje 200k pudelek sprzedanych popremierze to dodajac do tego sprzedaz i preordery Steama, Direct2Drive, amazona i bezposfrednio Trionu ide o zaklad ze peklo milion kopii.
Ile osob zostanie po free month? Zakladam ze pewnie z 70%+. Servery sa tak samo oblozone jak w pierwszym/drugim tygodniu, dzis znowu byly kolejki (co prawda krotkie ale sa wciaz). Znakomita wiekszosc serwerow jest Medium/High (zwlaszcza w US - wszytkie). Jakos nie widze ludzi masowo quitujacych w piatek z gry w ktora jeszcze w czwartek grali z przyjemnoscia tylko dlatego ze trzeba zaplacic smieszne 15$.
Kto mial quitnac to juz dawno quitnal chyba ze gra z chciwosci "bo zaplacil i jest miesiac za friko". A na serio jakiegos znacznego spadku populacji w grze nie widac, wrecz przeciwnie ludzi jest w uj wszedzie. Zwlaszcza dzis bylo to widac jak jezdzilem po all zonach robiac questy eventowe. Tak wiec pierdolenie huragana ze wiekszosc juz dingnela 50tke endgame'u nie ma i all siedza w miescie i sie nudza mozecie wlozyc miedzy bajki. Z tego co mi wiadomo (bo czasem sobie sprawdzam we "who") nasze forumowe Relax Cartel tez ma sie ok i populacja w peak time siega 20+ osob nadal. To samo druga duza guardian gildia PL - Circle Of Nine.
Do tego dzis byl pierwszy content patch no i ofc jakosc Trionu zachowana. Serwery wstaly o okreslonej godzinie stabilne jak skala, przez kilkadziesiat minut byly lekkie lagi i zniknely.
Ci kolesie powinni otworzyc szkole robienia MMO i wprowadzania ich na rynek i jezdzic po swiecie uczac innych devsow jak to robic. Nie wiem jeszcze czy beda mogli uczyc rozwoju gry ale narazie dla mnie idzie to wszytko w swietnym kierunku.
Tyle ode mnie narazie.
Dyskusje mozemy kontynuawac w okolicach 5 kwietnia - wtedy sie okaze ile mniej wiecej ludzi z EU przedluzylo (bo ilu z US to bedzie wiadomo juz 1-2 kwietnia).