TobiAlex napisał(a):
Zrobię mały offtop, za co sorki, ale widzę, że w tym temacie dużo strategów
![;-)](./images/smilies/icon_wink.gif)
Grał ktoś z Was w Fallen Enchantress bądź Fallen Enchantress Legendary Heroes? Jak tak, to warto zagrać?
Dla mnie Fallen Enchantress Legendary Heroes (z modami) jest ciekawszą grą i na pewno posiadającą więcej contentu(dlc i mody). Aow III jest małym zonkiem dla mnie. Niby ładne, niby fajne, ale nie mam ciśnienia na grę (mam grę na steam ie i przegrałem poniżej 4 godz z czego połowę czasu zmarnowałem walcząc z łączeniem kont. )
AoW III vs FE LH
Rozbudowa miast/państwa z przewagą dla FE LH
Walka taktyczna FE LH i AoW są poniekąd podobne (armie są dość blisko siebie przez co, nie trwają długo) W FE walki bardziej podobne do tych z starego AoW/MoM (trza dojść do przeciwnika mały kawałek)
Ekonomia jest też bardziej urozmaicona w FE LH (więcej surowców no i zdażają się przestoje z powodu ich braku)
Czarów w FE LH z modami jest na bank więcej, ale AI nie wykorzystuje ich efektywnie (w AoW III jakoś nie zauważyłem jeszcze, aby przeciwnik coś castował)
Lepsze AI na rzecz AoW 3 (w FE LH po kilku grach jak się robi za łatwo to trza usprawniać modami pod AI. Aczkolwiek jak nie grałeś to możesz mieć małe problemy na początku).
Ładna cukierkowa grafika w AoW III, FE LH zdecydowanie inny styl graficzny, podchodzące pod dark fantasy ( można go jeszcze poprawiać modami->bardziej mroczniejsze klimaty)
Multi to największa zaleta AoW (jeśli ktoś lubi). Niby fajnie pograć sobie ze znajomymi, ale jedna gra np we 4 na random mapce to w uj czasu (chyba, że się ustawia na 1 godz dziennie). No i tu też bug z portem 14800...
FE LH ma przewagę jeśli chodzi o frakcje i jednostki. Z np Children of Storm modem frakcji jest 20+. Gotowych jednostek po kilkanaście na frakcję + co jest fajnym bajerem można tworzyć własne jednostki (wygląd, itemy, uzbrojenie , pancerz, nazwa, traity/skille). Do tej pory nie było krasnoludów (tylko gnomy w modzie), ale w tym miechy prawdopodobnie będzie dlc wprowadzający krasnoludy.
Questy wypadają ciekawiej w FE LH. Jest od groma różniutkich (różne poziomy trudności). Są q idź podaj pozamiataj, ale i trafiają się chainy na wykonanie , których może zejść 1-2 godz +
Random eventy ( nie spotkałem się w AoW 3) zwłaszcza z dlc i modów mogą utrudnić rozgrywkę.
Itemizacja według mnie jest ciekawsza (itemy zwłaszcza z modów są bardzo ciekawe->dające bonusy jak i minusy)
Rozwój postaci (główny bohater jak i champy) jest dość rozbudowany i dodatkowe profesje/skille dochodzą dzięki modom.
Bugi crashe: W AoW 3 miałem 2 razy freeze podczas walk w crypcie (pikuś w porównaniu do bugów na starcie FE LH). FE LH u mnie działa bez większych problemów (aczkolwiek mapy Huge z max ustawieniami potrafią mi się zcrashować, ale to wina starego złoma)
Gołe AoW III jest lepsze od gołego FE LH. Ale FE LH z 2 dlc i modami na dłuższy dystans przebija moim zdaniem AoW III .W FE LH jest dużo, dużo więcej wszystkiego, przez co gry różnią się i to znacznie. Stosując duże mody (do każdej gry inny mod) gra będzie na bank różniła się od poprzedniej.
Mało pograłem w Aoe III (2-4 godz vs 2000+ w FE i FE LH), więc zastrzegam sobie prawo do zmiany opinani o niektórych aspektach AoW III. Jedno mogę stwierdzić , gdyby połączyć to co najlepsze z AoW III z tym co najlepsze z FE LH, wyszłaby gra marzeń
![:D](./images/smilies/icon_biggrin.gif)