Nie jestem pewny co do Chalice, bo zrobiłem dopiero level 2 (więc proszę pamietać, że piszę "z tej perspektywy").
Generalnie wydaje mi się, że jest tak:
masz 2 typy dungeonów.
1. "Zwykłe", czyli np. robione z "Kielicha Środkowego Pthumeru"
Z nich powinny lecieć kielichy i matsy do stworzenia wyższego levelu dungeonu "zwykłego" oraz "root" dungeonów tego samego levelu.
2. "Root" (po naszemu "korzenne") - trudniejsza wersja dungeonu, która ma WYŻSZĄ SZANSĘ na lepsze itemy, gemy etc.
Ale nie jest to regułą - na koniec dam przykład dungeonu zwykłego, gdzie "na dzień dobry" dostajesz weapon
Teraz... dungeon możesz udostępnić - jeśli tego nie zrobisz, to nie masz co liczyć na co-op.
Jeśli potrzebujesz w nich pomocy, to powinieneś zrobić tak:
1. Zrobić dungeon
2. Otworzyć go (permanent)
3. Zapisać glypha i wysłać do kolegi ciąg znaków.
4. Kolega wybiera "szukanie dungeonu po glifie" i wchodzi do niego.
5. Teraz jesteście OBAJ w tym samym dungu. Dzwonicie dzwonkami i voilà!
Alternatywnie, możesz otworzyć dungeon i czekać, że ktoś go wyszuka PO WYSZUKIWARCE DUNGEONÓW, wejdzie do niego i będzie dzwonił W TEJ SAMEJ WARSTWIE co Ty w tej chwili jesteś... IMO mało prawdopodobne
Teraz... wymagania co do dołączenia do dungeonu PO GLIFIE.
Z tego co się zdążyłem zorientować, to żeby wejść do dungeonu po glifie, musisz wcześniej ZROBIĆ i UKOŃCZYĆ TAKI SAM DUNGEON, wygenerowany przez Ciebie.
Innymi słowy, nie wejdziesz do dungeonu level 5 zanim sam nie zrobisz dungeonu level 5, konkretnego typu, A są aż 4 typy dungeów - Pthumeru (lev... głebokości 1-5), Hintertombs (lev 2-5), Loran (lev 4-5), Isz (lev 5).
Powiem więcej, najprawdopodobniej, nie wejdziesz do dungeonu lev 2, Korzenny Centralny Pthumeru jeśli zrobiłeś tylko Centralny Pthumeru.
To też trochę komplikuje sprawę, bo na początku mogą być tylko zwykłe i korzenne ale potem dochodzą jeszcze kombinacje dodatkowych "offeringów" typu cursed, rotted, curse oraz jakieś przedrostki do dungów typu SINISTER lover loran (w odróżnieniu od "tylko" lover loran).
Generanie - w chuj tego jest, i nie jestem pewny, czy musisz IDEALNIE zrobić identyczny "typ" dunga, żeby użyć glifa danego dunga od innego gracza.
Wymiana glifówJeśli zrobiłeś jakiś dung i znalazłeś tam coś ciekawego, możesz udostępnić glif innym graczom, żeby też sobie to lootneli.
Przykładem jest zwykły, najprostszy dungeon Pthumeru Chalice.
Możesz go wyszukać po glifie, jeśli już zrobiłeś swój pierwszy dung i go przeszedłeś.
Glif to: 462yygcg
W pierwszej warstwie, jeszcze PRZED pierwszym bossem jest w nim Saw Cleaver w wersji "uncanny" - z innym setem gemów (trójkąt zamiast półksiężyca).
W warstwie 3 tego dunga jest natomiast +10% damage krwi kamyk do pistoletu.
Dam tez 2 moje dungi - może ktoś, będzie czegoś potrzebował i, przy okazji, zweryfikuje czy ten loot się idealnie powtarza.
1. LEV 2 dung zwykły "Środkowego Pthumeru" (do stworzenia potrzebny odpowiedni kielich, 6 szt krwi rytualnej klasy 2 i 1800 "soulsów")
GLIF: q5unws5y
Warty wspomnienia loot:
Boss1=> radial gem +9.5% att, -1% endurance cost
W warstwie 2, bonusowej (wejście jeszcze przed latarnią) => Kielich lochów brzeżnych (hintertombs) level 2
Boss2=> kielich lochów KORZENNYCH środkowego pthumeru lev 2
Boss3=> kielich niskiego pthumeru lev 3
Po zabiciu Boss2 odblokowuje się zakup papiera lightinga u zwykłego vendorka i seta pancerza kościanego popiołu w vendorka za wgląd.
W tyn dungu jest też "sage wirst" materiał - przydatny. Znajdziesz go w pokoju za "toczacą się kulą" (klasyka DS
Tipy odnosnie bossów:
BOSS1 - wilkołak rzucający ogniem, zastrzeliłem go z pistoletu (używając 10 ashy). Zadaje dmg FIRE i fizyczny.
BOSS2 - strażnik z kataną i czarami ognia. Zadaje dmg Slash i fire.
BOSS3 - potomek pthumerów. Zadaje dmg Slash. Wrażliwy na "arcane dmg" (enchantowana ludvig holy blade biła go BARDZO mocno).
Wszystkich można disturbować, wszyscy podatni na atak z riposty.
2. LEV 1 dung, zrobiony z Pthumeryjski Kielich KORZENIA
GLIF: nrpt572u
Dużo hidden roomów (znalazłem w sumie 3 bo nie chciało mi się opukiwać każdej ściany)
Warty wspomnienia loot:
Boss1=> radial gem +12,6% tępego ataku
Boss3=> radial gem +7,3% fire attacku i 4.2 ataku fizycznego (ale nie % tylko +)
Ten gem z 3ciego bossa mnie bardzo ucieszył, bo to pierwszy gem radia z elelemental atakiem jaki znalazłem.
Tipy odnośnie bossów:
BOSS1 - "Grube Trio". Zalecana broń z dużym swingiem, najlepiej przewracająca bo są w małym pomieszczeniu.
BOSS2 - Świnia. Wrażliwa na fire attack bardzo.
BOSS3 - Ognisty wielki wilk. Resist na fire bardzo przydatny. Wrażliwy na arcane dmg (po chargowanym ataku taką bronią gość się praktycznie "rozlatywał" - zabiłem go w może 15 sekund).
To tyle z moich notatek, mam nadzieję, że się przyda, szczególnie nowym graczom.
Jeszcze słowo odnośnie levelu na jakim trzeba być, pod daną warstwę dunga.
Tutaj dużo zależy od umiejętności, gearu i typu wygenerowanego dunga, przeciwników etc ale generalnie dungi LEV 1 są dla ludzi ok 20. LEV 2: 30-40 lev. LEV 3 50-60 lev. etc.
Oczywiście nic nie zabroni człowiekowi na 30 lev robić lochy głębokości 5 ale... będzie trudno