Cóż, właśnie skończyłem grać w demo, no i gra jest się naprawdę zajebiście (mimo, że preferuję średniowiecze i Medievala 2).
Na początku odpaliłem tutorial, który jest cholernie drobiazgowy, uczy Cię obracania kamerą itd. i trwa to dość długo, no, ale w końcu udało się przejść do bitwy. Rozstrzelałem trochę Hiszpanów (gra się Anglikami), zniszczyłem jakiś budynek, można nawet walczyć w budynkach. To chyba nowość, no chyba, że było już w Kingdoms, w które nie grałem.
Później walka na morzu, tu znów Angole przeciwko Francuzom. Tutorial szybki, ale znów nauka obracania kamery. Mamy do wyboru rodzaj kul, którymi się posługujemy, kolejne do rozwalania statku, masztów i załogi.
Włączyłem normalną bitwę (mamy dostępną jedną morską i jedną lądową), ale ze względu na to, że wojska były od siebie cholernie daleko to nie chciało mi się zbytnio czekać aż dojdzie do starcia.
Grafika jest naprawdę miła dla oka, wszystkie ustawienia miałem na high/ultra, rozdzielczość 1280x1024 i nie tnie absolutnie w ogóle, chodzi idealnie. Jedyne, co denerwuje to cholernie długie ładowanie. Musiałem czekać po kilka minut na to aż bitwa się włączy, nawet zmieniając ustawienia będąc w menu trwało to trochę.
E4400 2,0GHz
GF 9600GT 512mb
4GB DDRAM2 800MHz
Na takim kompie grałem, jak już mówiłem, ustawienia high/ultra i chodzi idealnie, poustawiało nawet AA na maxa.
Tu przykładowy screen z takich ustawień (żagle jakies dziwne wyszły, nie mam pojęcia czemu):
Edit: Czytałem gdzieś, że jest możliwość obserwowania bitwy z perspektywy żołnierze, ew. lecącej kuli.