tiomor napisał(a):
Wyjaśni mi ktoś łopatologicznie jak działa "raze privinces" ? I przedewszystkim jak tego użyć?
Pewnie już za późno ale może kogoś zainteresuje. Ikonka jest w okienku właściwości prowincji w prawym górnym rogu. Można raze-ować tylko prowincje które się posiada (więc nie wystarczy okupować) i nie będące naszym corem. W praktyce sekwencja po zakończonej wojnie hordą wygląda tak:
1. Peace deal.
2. Raze wszystkiego co zajęliśmy (bo zwiększa horde unity, zmniejsza koszt corowania i overextension, daje monarch pointy).
3. Obniżenie war exhaustion jeśli trzeba (wydajemy diplo punkty żeby zaoszczędzić adm).
4. Core.
Można użyć raze raz na 20 lat.
Ilość developmentu który spada przy każdym raze to 1 + aktualny development w danej dziedzinie / 5 (zaokrąglony w dół). Czyli np. 12 base tax spadnie do 9. W zamian za każdy punkt dostajemy 25 monarch punktów, czyli w tym przypadku dostaniemy 3x 25=75 ADM. Raze nie działa jeśli development danej dziedziny wynosi 1 (czyli np. prowincja 1/1/2 może być obcięta do 1/1/1 i dostaniemy tylko sword manę).
Dodatkowo raze daje od razu cały loot dostępny z prowincji i w zależności od jego ilości zwiększa horde unity.
Ja już po remoncie i poświętach i po ostatniej partyjce dodaję do kolekcji:
![Obrazek](http://i67.tinypic.com/2mieco.jpg)
Właśnie gram Kazaniem (już bez imba idei z darmowymi renforcementami i podobno ze znerfowanym razem), chcę co najmniej Tatarstan zrobić. WC to sam nie wiem czy zdrowia starczy
![:D](./images/smilies/icon_biggrin.gif)