Oyci3C napisał(a):
dlugi post .../ciach/...
+1 tak jak mowie.. z takiej szerszej.. powiedzmy 'ekonomiczno-socjalnej' perspektywy to to co sie dzieje w branzy gier video jest niesamowite i troche przerazajace. Ide o zaklad ze beda o tym uczyc w podrecznikach do ekonomii za te 10-20 lat jak juz przyjdzie krach i ta banka pierdolnie.
Inne branze pewnie az zgrzytaja zebami z zazdrosci bo nigdzie chyba nie idzie tak szybko i tak latwo na idiotach zarobic jak na grach video (jesli idzie o branze stricte rozrywkowa).
A wszystkiermu winne jest wlasnie bezkrytyczne, bezmozgie wrecz (rownoczenie wygodne - ja to rozumiem) podejscie ludzi, ktore zmienilo doslownie wszystko w ciagu paru lat a firmy tylko podchwycily temat bo why not?
Juz najwieksza bzdura jest ze to wina mlodziezy, dzieciakow itd.. chuja prawda.. najwiecej wlasnie lykaja takie mendole, szadory itd... kwestia chujowej mentalnosci a nie wieku. Wbrew pozorom w CoDy, WoW, early accessy z dupy itd... itepe nie graja glownie dzieci. Wrecz przeciwnie.
Fajna jest tez taka niejako dychotomia myslenia... z jednej strony korpo AAA narzekaja ze musza wydluzac czas developerki, zwiekszac budzety, brac kase z gorym upraszaczac aby zwiekszyc targety, konsole ceny z dupy, gry po 300 PLN, itd.. bo gry coraz drozsze w produkcji bla.. bla... a z drugiej gry indie i inne takie, ktore powstaly aby ukrocic takie praktyki zaczynaja robic to samo (majac rownoczesnie 26 milionow przychodu w miesiac lol, co pewnie daje kilkaset % stopy zwrotu) ... moze nawet bezczelniej (bo maja zerowa odpowiedzialnosc przed klientem) a znajduja sie ludzie tego broniacy i lykajacy to.
/rence
Ja rozumiem ze 'mnie stac' aka mendol, mnie tez stac.. tbh to 90% ludzi stac i nie jest to jakis powod do dumy ale... 30 EURO za ALPHE gry indie (z zastrzezeniem ze potem bedzie drozej i z dodatkowym pierdoleniem 'ale nam ciezko' - beta za 2 lata... moze)? No idz pan w chuj. Nie otake polske my walczyli.
![:wink:](./images/smilies/icon_wink.gif)