tiomor napisał(a):
Real time przede wszystkim, bardziej fantasy/historyczne/współczesne niż SF (ale to popierdółkowate wymaganie, bo np. WH40k jest przekozacki). Przerzuciłem w ciągu ostatnich dwóch dni z 10 tytułów i wszystko nędza
. Nie szukam bóg wie jak innowacyjnej gry, ale żeby chociaż gra, która mechanicznie nic nie oferuje miała fajne lore (vide wspomniane Armie Exigo).
Nie chce mi sie odpalać jakiś archaicznych rtsów "3d", jak choćby warcraft, bo raz, że przeskoczyłem to x razy już, a dwa, że grafika mnie odstrasza (pozdro Dark Omen - też zaliczony dawno temu, ale teraz nie miałbym zaparcia do patrzenia na te pixele).
Wszystkie 4x średnio widzę, bo tych gier trzeba się "nauczyć", a to średnio mi się chce robić. Chyba, że jakiś dobry 4x "real time" jesteś wstanie podrzucić? Poza Sins of the solar empire i Hegemonią?
Btw, próbuje znaleźć teraz grę ze smokiem, dyplomacją etc... ni uja nie pamiętam nazwy.
Boże, jaka nędza jest z tymi rtsami :/
Hmm
Nexus: The Jupiter Incident ?(Zajebisty klimat i bardzo dobra fabuła) Taka bardziej taktyczna sprowadzająca się do prowadzenia kilku jednostek na raz, a często tylko jednego statku.
Earth 2160 - nadal wygląda nieźle, a według ,mnie niedoceniona gra(lub 2150-choć tutaj grafika postarzała się niesamowicie).
Ground control ? Też bardziej taktyczna ale pamiętam, że niczego sobie.
KKND (jedynka pamiętam boska, dwójka trochę gorsza mi się wydawała ale niewiele)
Dark Reign - też pamiętam, że nawet w pytę - przynajmniej jedynka.
"Z"
O Red Alert chyba nie muszę pisać?
Homeworld - ewentualnie z modem Complex- jak dla mnie zarąbiście przebudowuje tą gre dodając od cholery złożoności.
Była jeszcze taka fajna gra oparta na modelu SC jeśli chodzi o RTS, tylko, że działa się w przestrzeni kosmicznej(2D) gdzie budynki stawiało się wokół planet - za cholerę nie mogę sobie przypomnieć tytułu ale była na tyle dobra jako "klasyczny" RTS, że swego czasu nieźle się w nią zagrywałem. - Mam! CONQUEST: FRONTIER WARS - na gogu właśnie znalazłem
Meridan - o tym tylko słyszałem ale nie grałe i nie mam wyrobionego zdania na ten temat
Niezapomniane i piękne jak dla mnie oraz super zmodowane WARZONE 2100 !! Jest w tej chwili jako open source
Z 4x z real time to stare ale nadal uważam, że dobre Impreium Galactica 2
Fantasy to u la la - może TA Kingdoms ?
Był też niezły RTS ala stempunk: Rise of Nations: Rise of Legends
Popuolus - tylko nie pamiętam już która część była w pytę.
Myth! (najlepiej po kolei wszystkie części - normalnie jedynka nadal miażdży system jeśli chodzi o klimat!)
Polecam również powrót do Dungeons Keeper 1 i 2 - naprawdę jestem zdumiony tym jak mimo tylu lat świetnie mi się grało parę lat temu
Dość ciekawie rozwiązany RTS Majesty(głównie pamiętam 2 jako niezła - choć ostatnia misja jak dla mnie była przegięta)
Ta ze smokiem i dyplomacją to czasem nie Divinity coś tam conquest ?